АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је Младен Бата Вранешевић, члан групе „Лабораторија звукаˮ

На данашњи дан, 21. октобра 1947. године у Новом Саду је рођен Младен Бата Вранешевић, најпознатији као члан групе Лабораторија звука.

Крајем шездесетих година прошлог века свирао је у групама Фалкон и Неопланти, а крајем седамдесетих је био један од оснивача групе Лабораторија звука. Такође се, са братом Предрагом, бавио и музиком за позориште и филм, те су међу њиховим остварењима, поред сарадње са Желимиром Жилником, и музике за филмове Вештачки рај, Још овај пут, Крај рата, Октобер фест, Оригинал фалсификата, Пун месец над Београдом,  и  ТВ емисије Полетарац, Приче из Непричаве, Чик погоди ко сам, Форе и фазони.

Младен Бата Вранешевић је умро 15. јула 2006. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1941. године немачка војска је починила један од највећих злочина у Другом светском рату, стрељавши у Крагујевцу хиљаде људи, жена и деце;
1944. године Крагујевац је ослобођен у Другом светском рату;
1947. године рођена је песникиња и новинар Даринка Јеврић;
2004. године умро је књижевник Велимир Милошевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

groblje oslobodilaca
Претходни чланак

Завршена је „Београдска операцијаˮ

download
Наредни чланак

Десанка Максимовић говори „Крваву бајкуˮ