AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je matematičar, socijalista i političar Filip Filipović

Na današnji dan, 21. juna 1878. godine u Čačku je rođen matematičar, političar i jedan od osnivača Socijalističke radničke partije Jugoslavije, Filip Filipović. Nakon završene osnovne škole i sedam razreda gimnaije u Čačku, maturirao je u Beogradu i posle dvogodišnjih studija na Tehničkom fakultetu Velike škole u Beogradu, otišao na dalje školovanje u Petrograd, gde je nastavio studije na Fizičko-matematičkom fakultetu Petrogradskog univerziteta i završio ih 1904. godine, istakavši se u naučnom radu kao profesor matematike. Bio je pod uticajem ideja Svetozara Markovića i Dimitrija Tucovića, te je pristupio revolucionarnom radničkom pokretu, a potom i boljševicima u Rusiji, gde je učestvovao u demonstracijama 1905. godine. U Srbiju se vratio 1912. godine, ali je tokom Prvog svetskog rata bio interniran u Austriju. Posle rata je bio u samom vrhu Socijalističke radničke partije Jugoslavije i tih godina razvijao je široku i intenzivnu delatnost na propagiranju ideja socijalizma, te je više puta hapšen i proganjan. Avgusta 1920. godine izabran je za predsednika opštine Beograd i narodnog poslanika Valjevskog okruga u skupštini Kraljevine SHS. Ipak, nije postao predsednik beogradske opštine, pošto je odbio da položi zakletvu na vernost kralju Aleksandru, a 1921. godine, posle neuspelog atentata na kralja, uhapšen je zajedno sa ostalim članovima rukovodstva KP Jugoslavije i na „Vidovdanskom procesu“ osuđen zbog revolucionarne delatnosti na dve godine zatvora, koje je izdržao u Požarevcu. Od 1924. godine živeo je u emigraciji, a 1937. godine, tokom Staljinovih čistki, uhapšen je u Moskvi i potom pogubljen. Pored  mnoštva  teorijskih i drugih članaka u partijskoj štampi, napisao je i nekoliko knjiga kao što su Razvitak društva u ogledalu materijalizma, Balkan i međunarodni imperijalizam i stručno delo Pedagogija matematike, a 1980.godine o njemu je snimljen i film sa Berčekom u glavnoj ulozi.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1837. godine, izdavanje „uputa“ iz kancelarije kneza Miloša za lečenje u Sokobanji, smatra se početkom organizovanog turizma u Srbiji;
1966. godine rođen je pijanista Ivan Tasovac;
1991. godine umro je srpski ekonomista Zoran Pjanić, rektor i profesor Beogradskog univerziteta i predsednik Ekonomskog saveta jugoslovenske vlade.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

marko ristic
Prethodni članak

Rođen je jedan od glavnih predstavnika srpskog nadrealizma, Marko Ristić

Timotije_Bogoboj_Atanackovic_(1826-1858)
Naredni članak

Rođen je pisac i advokat Bogoboj Atanacković