AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je major Mihailo Ilić

Na današnji dan, 26. novembra 1845. godine u Jagodini je rođen major Mihailo Ilić.

Iz rodnog grada je posle završene osnovne škole sa roditeljima prešao u Beograd i pohađao Prvu beogradsku gimnaziju, pa Artiljerijsku školu.

Po završetku školovanja je raspoređivan na različite dužnosti, da bi 1874. godine dobio čin generalštabnog kapetana druge klase, i dve godine kasnije, u okviru priprema za Srpsko-turski rat, bio zadužen za pripremu plana o razvoju početnih operacija.

Takođe ga je zanimala i književnost, pa je pored toga što je mnogo čitao, on i pisao i redovno objavljivao članke u različitim časopisima, bavio se prevođenjem i postao član Srpskog učenog društva.

Tokom Prvog srpsko-turskog rata, posle Kalipoljske bitke, Mihailo Ilić je predložen za majora, a ubrzo posle toga je, 5. avgusta 1876. godine, i poginuo braneći granicu na Javorskom frontu, sa nepunom trideset jednom godinom. Telo mu je prvo preneto u Užice, a onda je sahranjen na Tašmajdanskom groblju u Beogradu, odakle je po izgradnji Novog groblja prebačen tamo.

Knez Milan Obrenović ga je posmrtno odlikovao Takovskim krstom, a od 1907. godine mu se na Javoru, na groblju srpskih vojnika izginulih na Kalipolju, nalazi spomenik, dok ime majora Mihaila Ilića nose ulice u nekoliko naših gradova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1893. godine umro je filozof, pesnik, političar i akademik Milan Kujundžić Aberdar;
1920. godine rođen je vajar Jovan Soldatović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Radosevo-7820
Prethodni članak

NARODNO STVARALAŠTVO: Nadgrobni spomenici

Stevan_Sremac
Naredni članak

Stevan Sremac u Dubrovniku