АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је мајор Михаило Илић

На данашњи дан, 26. новембра 1845. године у Јагодини је рођен мајор Михаило Илић.

Из родног града је после завршене основне школе са родитељима прешао у Београд и похађао Прву београдску гимназију, па Артиљеријску школу.

По завршетку школовања је распоређиван на различите дужности, да би 1874. године добио чин генералштабног капетана друге класе, и две године касније, у оквиру припрема за Српско-турски рат, био задужен за припрему плана о развоју почетних операција.

Такође га је занимала и књижевност, па је поред тога што је много читао, он и писао и редовно објављивао чланке у различитим часописима, бавио се превођењем и постао члан Српског ученог друштва.

Током Првог српско-турског рата, после Калипољске битке, Михаило Илић је предложен за мајора, а убрзо после тога је, 5. августа 1876. године, и погинуо бранећи границу на Јаворском фронту, са непуном тридесет једном годином. Тело му је прво пренето у Ужице, а онда је сахрањен на Ташмајданском гробљу у Београду, одакле је по изградњи Новог гробља пребачен тамо.

Кнез Милан Обреновић га је посмртно одликовао Таковским крстом, а од 1907. године му се на Јавору, на гробљу српских војника изгинулих на Калипољу, налази споменик, док име мајора Михаила Илића носе улице у неколико наших градова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1893. године умро је филозоф, песник, политичар и академик Милан Кујунџић Абердар;
1920. године рођен је вајар Јован Солдатовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Radosevo-7820
Претходни чланак

НАРОДНО СТВАРАЛАШТВО: Надгробни споменици

Stevan_Sremac
Наредни чланак

Стеван Сремац у Дубровнику