AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je lingvista, filolog i profesor Miloš Moskovljević

Na današnji dan, 4. novembra 1884. godine u selu Varni kod Šapca rođen je lingvista, filolog i profesor Miloš Moskovljević.

Nakon osnovne škole u rodnom mestu i Šabačke gimnazije, studirao je slavistiku na Beogradskom univerzitetu. Potom je jedno vreme boravio na usavršavanju u Moskvi i Petrogradu. Pre putovanja u Rusiju radio je u gimnaziji u Nišu i Trećoj muškoj gimnaziji u Beogradu, gde je nastavio da radi i po povratku.

Učestvovao je u Prvom svetskom ratu i sa srpskom vojskom prešao Albaniju, da bi iz Grčke bio poslat ponovo za Rusiju, gde ga je zatekla Oktobarska revolucija. Odatle je preko Sibira, Vladivostoka, Kine, Japana, Kanade i SAD 1919. godine ponovo stigao u Beograd. Krajem iste godine pristupio je tek osnovanom Savetu zemljoradnika i početkom naredne decenije tri puta bio biran za narodnog poslanika, energično se boreći za interese seljaka sve do Šestojanuarske diktature. Krajem 1928. godine je postao prvi doktor filologije na Beogradskom univerzitetu i posle toga je radio najrazličitije poslove, od honorarnog saradnika i tehničkog urednika Srpske akademije nauka, preko posla blagajnika u Srpskoj književnoj zadruzi, do ponovnog bavljenja profesorskim poslom.

Posle Drugog svetskog rata je ponovo bio poslanik, pa ministar šumarstva, te opunomoćenik ambasadora u Oslu i Kairu, ali je zbog svoje „predanostiˮ poslu njegova diplomatska karijera na tome i stala.

Moskovljević je objavio više od stotinu stručnih i naučnih radova, među kojima su mnoge studije, petnaest knjiga, rečnici i članci, a takođe je iza sebe ostavo i mnoštvo prevoda, pre svega sa ruskog jezika, i to Tolstoja, Dostojevskog, Ljermontova, Turgenjeva, Šolohova, Ostrovskog i drugih.

Ipak, kruna njegovog naučnog rada trebalo je da bude Rečnik srpsko-hrvatskog jezika, koji je štampan 1966. godine, na kom je radio više od dve decenije, koji je bio prvi srpski rečnik posle Vukovog i koji je nakon odluke Okružnog suda u Beogradu zabranjen, a potom uništen, zbog nekih spornih definicija.

Miloš Moskovljević je umro dve godine kasnije, 30. juna 1968. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1861. godine rođen je industrijalac i političar Đorđe Genčić;
1929. godine rođena je glumica Mira Banjac;
1932. godine umro je hemičar, rektor Velike škole, akademik i predsednik Crvenog krsta Marko T. Leko;
1956. godine umro je arheolog, profesor Beogradskog univerziteta i akademik Miloje Vasić;
1959. godine rođen je muzičar Dejan Cukić;
1985. godine umro je „čovek od čelikaˮ Dragoljub Aleksić.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

JakovJakšić
Prethodni članak

Rođen je prvi nadzornik pošta u Srbiji Jakov Jakšić

tanjug-zgrada-obilicev-venac-mondo-goran-sivacki-22
Naredni članak

Osnovan je TANJUG