АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је лингвиста, филолог и професор Милош Московљевић

На данашњи дан, 4. новембра 1884. године у селу Варни код Шапца рођен је лингвиста, филолог и професор Милош Московљевић.

Након основне школе у родном месту и Шабачке гимназије, студирао је славистику на Београдском универзитету. Потом је једно време боравио на усавршавању у Москви и Петрограду. Пре путовања у Русију радио је у гимназији у Нишу и Трећој мушкој гимназији у Београду, где је наставио да ради и по повратку.

Учествовао је у Првом светском рату и са српском војском прешао Албанију, да би из Грчке био послат поново за Русију, где га је затекла Октобарска револуција. Одатле је преко Сибира, Владивостока, Кине, Јапана, Канаде и САД 1919. године поново стигао у Београд. Крајем исте године приступио је тек основаном Савету земљорадника и почетком наредне деценије три пута био биран за народног посланика, енергично се борећи за интересе сељака све до Шестојануарске диктатуре. Крајем 1928. године је постао први доктор филологије на Београдском универзитету и после тога је радио најразличитије послове, од хонорарног сарадника и техничког уредника Српске академије наука, преко посла благајника у Српској књижевној задрузи, до поновног бављења професорским послом.

После Другог светског рата је поново био посланик, па министар шумарства, те опуномоћеник амбасадора у Ослу и Каиру, али је због своје „преданостиˮ послу његова дипломатска каријера на томе и стала.

Московљевић је објавио више од стотину стручних и научних радова, међу којима су многе студије, петнаест књига, речници и чланци, а такође је иза себе оставо и мноштво превода, пре свега са руског језика, и то Толстоја, Достојевског, Љермонтова, Тургењева, Шолохова, Островског и других.

Ипак, круна његовог научног рада требало је да буде Речник српско-хрватског језика, који је штампан 1966. године, на ком је радио више од две деценије, који је био први српски речник после Вуковог и који је након одлуке Окружног суда у Београду забрањен, а потом уништен, због неких спорних дефиниција.

Милош Московљевић је умро две године касније, 30. јуна 1968. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1861. године рођен је индустријалац и политичар Ђорђе Генчић;
1929. године рођена је глумица Мира Бањац;
1932. године умро је хемичар, ректор Велике школе, академик и председник Црвеног крста Марко Т. Леко;
1956. године умро је археолог, професор Београдског универзитета и академик Милоје Васић;
1959. године рођен је музичар Дејан Цукић;
1985. године умро је „човек од челикаˮ Драгољуб Алексић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ЈаковЈакшић
Претходни чланак

Рођен је први надзорник пошта у Србији Јаков Јакшић

tanjug-zgrada-obilicev-venac-mondo-goran-sivacki-22
Наредни чланак

Основан је ТАНЈУГ