АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је лингвиста и академик Павле Ивић

На данашњи дан, 1. децембра 1924. године у Београду је рођен лингвиста и академик Павле Ивић.

Павле Ивић био је редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду и Филолошког факултета у Београду. Говорио је десет језика и држао предавања на свим странама света. Поред чланства у САНУ, био је члан и Руске, Америчке, Норвешке, Аустријске и још неких академија наука, те члан Лингвистичког друштва Америке, Матице српске, Вукове задужбине, Српске књижевне задруге, Удружења књижевника Србије и многих других удружења и одбора.

Павле Ивић био је сарадник бројних научних часописа код нас и у иностранству. Био је истакнути представник савремене словенске лингвистике. Први је лингвиста код нас, а и међу првима у свету, који је у дијалектолошка проучавања увео структуралистичке методе.

Павле Ивић је умро 19. септембра 1999. године у Београду, а Славистичко друштво Србије за најбољи рад из српске лингвистичке славистике данас додељује награду која носи његово име.

Његов отац био је знаменити историчар Алекса Ивић. Лингвиста и академик Милка Ивић била је његова супруга, а син Алекса Ивић је универзитетски професор математике и члан САНУ.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1918. године проглашена је Краљевина СХС;
1930. године рођен је глумац Милутин Бутковић;
1935. године отворена је Градска болница у Београду, данас КБЦ Звездара;
1955. године умро је новинар, оснивач и директор Политике, и први директор ТАНЈУГ-а, Владислав Рибникар.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jova
Претходни чланак

Рођен је музичар и глумац Јован Радовановић

Српска мајка
(Фото: Квадратура круга)
Наредни чланак

„МАЈКА ЈЕ ГЛАГОЛ ОД ГЛАГОЛА РАДИТИˮ