AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je lekar, profesor i akademik Kosta Todorović

Na današnji dan, 4. jula 1887. godine u Beogradu je rođen lekar, profesor i akademik Kosta Todorović. Nakon osnovne škole u Vranju i gimnazije u Zaječaru, kao pitomac Ministarstva vojnog upisao je medicinu u Gracu. Radio je potom kao profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i objavio preko 150 naučnih i stručnih radova na našem i stranim jezicima kao i Udžbenik akutnih i infektivnih bolesti i Priručnik za lečenje tuberkuloznog meningitisa, a značajno je i to što je prvi i jedini prepoznao o kojoj bolesti se radi tokom epidemije velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine. Bio je član SANU i član Nacionalne akademije za medicinu u Parizu, dok je za svoj rad dobio i mnogobrojna priznanja, nagrade i odlikovanja, poput Sedmojulske nagrade, zlatne diplome Medicinskog fakulteta u Gracu, Ordena Svetog Save, trećeg, četvrtog i petog reda, Krsta milosrđa i drugih. Preminuo je 19. septembra 1975. godine u Beogradu, a njegovo ime danas nose ulice u većini naših gradova.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1940. godine rođen je književnik Filip David;

1941. godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv okupatora;

1995. godine preminuo je Arsen Diklić, književnik, filmski i TV scenarista.

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

velikic
Prethodni članak

Rođen je prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, književnik Dragan Velikić

raskovic
Naredni članak

Rođen je psihijatar, akademik i osnivač SDS u Hrvatskoj, Jovan Rašković