АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је лекар, професор и академик Коста Тодоровић

На данашњи дан, 4. јула 1887. године у Београду је рођен лекар, професор и академик Коста Тодоровић. Након основне школе у Врању и гимназије у Зајечару, као питомац Министарства војног уписао је медицину у Грацу. Радио је потом као професор Медицинског факултета у Београду и објавио преко 150 научних и стручних радова на нашем и страним језицима као и Уџбеник акутних и инфективних болести и Приручник за лечење туберкулозног менингитиса, а значајно је и то што је први и једини препознао о којој болести се ради током епидемије великих богиња у Југославији 1972. године. Био је члан САНУ и члан Националне академије за медицину у Паризу, док је за свој рад добио и многобројна признања, награде и одликовања, попут Седмојулске награде, златне дипломе Медицинског факултета у Грацу, Ордена Светог Саве, трећег, четвртог и петог реда, Крста милосрђа и других. Преминуо је 19. септембра 1975. године у Београду, а његово име данас носе улице у већини наших градова.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1940. године рођен је књижевник Филип Давид;

1941. године у Београду је одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка против окупатора;

1995. године преминуо је Арсен Диклић, књижевник, филмски и ТВ сценариста.

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

velikic
Претходни чланак

Рођен је прошлогодишњи добитник НИН-ове награде, књижевник Драган Великић

raskovic
Наредни чланак

Рођен је психијатар, академик и оснивач СДС у Хрватској, Јован Рашковић