АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу

На данашњи дан, 1. марта 1855. године у војвођанском месту Чуруг, рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу.

Основну школу је завршио у родном месту, гимназију у Новом Саду, а потом је студирао медицину у Цириху и Берлину.

Током студија у иностранству, упознао се са Светозаром Марковићем, Васом Пелагићем и будућим радикалима, Николом Пашићем, Пером Тодоровићем и Пером Велимировићем.

По окончању студија, у Београду је отворио лекарску ординацију и постао један од твораца модерног лечења реуматизма.

Године 1881. учествовао је у оснивању Народне радикалне странке, постао члан главног одбора и писао за Самоуправу, лист странке.

Осам година касније је напустио медицину и постао управник државних монопола, што је био у три мандата, у исто време поставши и комесар државне банке и управитељ Београдске задруге.

Пензионисан је 1899. године, али је четири године касније постао члан Државног савета и након Мајског преврата и доласка радикала на власт, министар финансија, што је са прекидима био до своје смрти.

Учврстио је српски динар, повећао државни буџет, а захваљујући његовој политици Србија је издржала царински рат са Аустроугарском, балканске ратове и почетак Првог светског рата.

Остао је упамћен и по томе што је као заступник председника владе примио ултиматум Аустроугарске од 23. јула 1914. године.

Лазар Пачу је преминуо 12. октобра 1915. године у Врњцима, када је, по причи, чуо да је министар војни закључио зајам у Енглеској без његовог знања, изјавивши: „Готово је са нашом уставношћу!ˮ

Сахрањен је на Новом гробљу у Београду, а данас улице у више српских градова носе име по њему.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године умро је сликар Димитрије Аврамовић;
1891. године рођен је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата;
1955. године почела је са радом ГАК Народни фронт;
1958. године умро је вајар, професор и академик Тома Росандић;
1973. године умро је новинар Љубомир Вукадиновић;
1992. године босански муслимани и Хрвати су на референдуму гласали за отцепљење од Југославије, a у Сарајеву је испред српске православне цркве убијен Никола Гардовић, што је означило почетак грађанског рата у тој републици;
1992. године у Црној Гори је одржан референдум о независности, на коме је више од 90% изашлих гласача гласало за останак у заједничкој држави са Србијом, чиме је касније формирана Савезна Република Југославија;
2000. године умро је композитор, музиколог, професор и академик Властимир Перичић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Velika škola- Muzej Vuka i Dositeja. Preuzeta sa bloga: zradovic.blogspot.com
Претходни чланак

Отворен је Музеј Вука и Доситеја у Београду

250px-CrosswordJPN.svg
Наредни чланак

Почеле су да излазе укрштене речи у „Политициˮ