AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču

Na današnji dan, 1. marta 1855. godine u vojvođanskom mestu Čurug rođen je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, gimnaziju u Novom Sadu, a potom je studirao medicinu u Cirihu i Berlinu. Tokom studija u inostranstvu upoznao se sa Svetozarom Markovićem, Vasom Pelagićem i budućim radikalima, Nikolom Pašićem, Perom Todorovićem i Perom Velimirovićem. Po okončanju studija, u Beogradu je otvorio lekarsku ordinaciju i postao jedan od tvoraca modernog lečenja reumatizma. Godine 1881. učestvovao je u osnivanju Narodne radikalne stranke, postao član glavnog odbora i pisao za „Samoupravu“, list stranke. Osam godina kasnije napustio je medicinu i postao upravnik državnih monopola, što je bio u tri mandata, u isto vreme postavši i komesar državne banke i upravitelj Beogradske zadruge. Penzionisan je 1899. godine, ali je četiri godine kasnije postao član Državnog saveta i nakon Majskog prevrata i dolaska radikala na vlast, ministar finansija, što je sa prekidima bio do svoje smrti 1915. godine. Učvrstio je srpski dinar, povećao državni budžet, a zahvaljujući njegovoj politici Srbija je izdržala carinski rat sa Austrougarskom, balkanske ratove i početak Prvog svetskog rata. Ostao je upamćen i po tome što je kao zastupnik predsednika vlade primio ultimatum Austrougarske od 23. jula 1914. godine. Lazar Paču preminuo je 12. oktobra u Vrnjcima, kada je (po priči) čuo da je ministar vojni zaključio zajam u Engleskoj bez njegovog znanja, izjavivši : „Gotovo je sa našom ustavnošću!“. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a danas ulice u više srpskih gradova nose ime po njemu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1855. godine umro je slikar Dimitrije Avramović;
1891. godine rođen je Stanislav Vinaver, srpski pisac i jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskog modernističkog pokreta između dva svetska rata;
1958. godine umro je vajar, profesor i akademik Toma Rosandić;
1992. godine bosanski muslimani i Hrvati su na referendumu glasali za otcepljenje od Jugoslavije, a u Sarajevu je ispred srpske pravoslavne crkve ubijen Nikola Gardović, što je označilo početak građanskog rata u toj republici;
1992. godine u Crnoj Gori je održan referendum o nezavisnosti, na kome je više od 90% izašlih glasača glasalo za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom, čime je kasnije formirana Savezna Republika Jugoslavija.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

220px-Stjepan_Mitrov_Ljubisa
Prethodni članak

Rođen je književnik i političar Stjepan Mitrov Ljubiša

1974_vma-01
Naredni članak

Osnovana je preteča VMA u Beogradu