АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу

На данашњи дан, 1. марта 1855. године у војвођанском месту Чуруг рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу. Основну школу завршио је у родном месту, гимназију у Новом Саду, а потом је студирао медицину у Цириху и Берлину. Током студија у иностранству упознао се са Светозаром Марковићем, Васом Пелагићем и будућим радикалима, Николом Пашићем, Пером Тодоровићем и Пером Велимировићем. По окончању студија, у Београду је отворио лекарску ординацију и постао један од твораца модерног лечења реуматизма. Године 1881. учествовао је у оснивању Народне радикалне странке, постао члан главног одбора и писао за „Самоуправу“, лист странке. Осам година касније напустио је медицину и постао управник државних монопола, што је био у три мандата, у исто време поставши и комесар државне банке и управитељ Београдске задруге. Пензионисан је 1899. године, али је четири године касније постао члан Државног савета и након Мајског преврата и доласка радикала на власт, министар финансија, што је са прекидима био до своје смрти 1915. године. Учврстио је српски динар, повећао државни буџет, а захваљујући његовој политици Србија је издржала царински рат са Аустроугарском, балканске ратове и почетак Првог светског рата. Остао је упамћен и по томе што је као заступник председника владе примио ултиматум Аустроугарске од 23. јула 1914. године. Лазар Пачу преминуо је 12. октобра у Врњцима, када је (по причи) чуо да је министар војни закључио зајам у Енглеској без његовог знања, изјавивши : „Готово је са нашом уставношћу!“. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду, а данас улице у више српских градова носе име по њему.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1855. године умро је сликар Димитрије Аврамовић;
1891. године рођен је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата;
1958. године умро је вајар, професор и академик Тома Росандић;
1992. године босански муслимани и Хрвати су на референдуму гласали за отцепљење од Југославије, a у Сарајеву је испред српске православне цркве убијен Никола Гардовић, што је означило почетак грађанског рата у тој републици;
1992. године у Црној Гори је одржан референдум о независности, на коме је више од 90% изашлих гласача гласало за останак у заједничкој држави са Србијом, чиме је касније формирана Савезна Република Југославија.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

220px-Stjepan_Mitrov_Ljubisa
Претходни чланак

Рођен је књижевник и политичар Стјепан Митров Љубиша

1974_vma-01
Наредни чланак

Основана је претеча ВМА у Београду