AktuelnostiNa današnji dan

Rođen je lekar i književnik Konstantin Peičić

Na današnji dan, 29. septembra 1802. godine u Borovu je rođen lekar i književnik Konstantin Peičić.

Nakon srpske osnovne škole u rodnom gradu i nemačke škole u Vinkovcima, gimnaziju je završio 1821. godine u Sremskim Karlovcima.

Učio je zatim licej u Požunu, pa studirao medicinu u Pešti, odbranivši disertaciju O lečenju bolesne sirotinje 1830. godine, postavši tako autor prve srpske originalne medicinske knjige i socijalno-medicinske studije.

Jedno vreme je bio lekar Vuka Karadžića, a postojala je i mogućnost da postane lekar kneza Miloša, ali je od toga odustao. Godinu i po dana je radio kao lekar u Sremskoj Mitrovici, pa tri godine u Somboru, da bi 1835. godine postao lični lekar mitropolita Stefana Stratimirovića i Stefana Stankovića u Sremskim Karlovcima, gde je ostao do 1844, kada je praksu nastavio u Pančevu.

Usled političkih dešavanja i istaknute uloge koju je imao u Srpskom narodnom pokretu tokom revolucionarne 1848. godine i sukoba sa potonjim patrijarhom Rajačićem prešao je u Srbiju, odakle se već naredne godine vratio nazad u Pančevo.

Takođe je bio član Književnog odbora Matice srpske, član Patronata gimnazije i vršilac dužnosti direktora srpskih osnovnih škola u Karlovcima, predsednik Srpske pravoslavne crkveno-školske opštine u Pančevu i predsednik Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva.

U prosvetiteljskom smislu bio je naslednik Dositeja Obradovića, radio je na kulturnom uzdizanju naroda i širenju zdravstvene kultrure među Srbima u Ugarskoj, a po penzionisanju je do kraja života obavljao dužnost nadzornika peštanskog Tekelijanuma.

Konstantin Peičić je umro 6. juna 1882. godine u Budimpešti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1839. godine rođen je arheolog, istoričar umetnosti i akademik Mihailo Valtrović;
1942. godine rođen je pisac, scenarista i dobitnik Oskara Stojan Stiv Tešić;
1851. godine rođen je novinar i publicista Dimitrije Mita Cenić;
1922. godine rođena je vajarka i akademik Olga Jevrić;
2010. godine umro je kompozitor Vojislav Voki Kostić;
2011. godine umrla je pijanistkinja i pedagog Vera Veljkov-Medaković;
2015. godine umro je inženjer i jedan od osnivača Energoprojekta Vlastimir Purić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1200px-Trieste_Serb-orthodox_church_of_San-Spiridione3
Prethodni članak

ZVONA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE SVETOG SPIRIDONA U TRSTU

34665491_1252852274852137_3627214436839718912_n
Naredni članak

MISAO DANA