АктуелностиНа данашњи дан

Рођен је лекар и књижевник Константин Пеичић

На данашњи дан, 29. септембра 1802. године у Борову је рођен лекар и књижевник Константин Пеичић.

Након српске основне школе у родном граду и немачке школе у Винковцима, гимназију је завршио 1821. године у Сремским Карловцима.

Учио је затим лицеј у Пожуну, па студирао медицину у Пешти, одбранивши дисертацију О лечењу болесне сиротиње 1830. године, поставши тако аутор прве српске оригиналне медицинске књиге и социјално-медицинске студије.

Једно време је био лекар Вука Караџића, а постојала је и могућност да постане лекар кнеза Милоша, али је од тога одустао. Годину и по дана је радио као лекар у Сремској Митровици, па три године у Сомбору, да би 1835. године постао лични лекар митрополита Стефана Стратимировића и Стефана Станковића у Сремским Карловцима, где је остао до 1844, када је праксу наставио у Панчеву.

Услед политичких дешавања и истакнуте улоге коју је имао у Српском народном покрету током револуционарне 1848. године и сукоба са потоњим патријархом Рајачићем прешао је у Србију, одакле се већ наредне године вратио назад у Панчево.

Такође је био члан Књижевног одбора Матице српске, члан Патроната гимназије и вршилац дужности директора српских основних школа у Карловцима, председник Српске православне црквено-школске општине у Панчеву и председник Панчевачког српског црквеног певачког друштва.

У просветитељском смислу био је наследник Доситеја Обрадовића, радио је на културном уздизању народа и ширењу здравствене култруре међу Србима у Угарској, а по пензионисању је до краја живота обављао дужност надзорника пештанског Текелијанума.

Константин Пеичић је умро 6. јуна 1882. године у Будимпешти.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1839. године рођен је археолог, историчар уметности и академик Михаило Валтровић;
1942. године рођен је писац, сценариста и добитник Оскара Стојан Стив Тешић;
1851. године рођен је новинар и публициста Димитрије Мита Ценић;
1922. године рођена је вајарка и академик Олга Јеврић;
2010. године умро је композитор Војислав Воки Костић;
2011. године умрла је пијанисткиња и педагог Вера Вељков-Медаковић;
2015. године умро је инжењер и један од оснивача Енергопројекта Властимир Пурић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1200px-Trieste_Serb-orthodox_church_of_San-Spiridione3
Претходни чланак

ЗВОНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ СПИРИДОНА У ТРСТУ

34665491_1252852274852137_3627214436839718912_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА