АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је краљ Александар Обреновић

На данашњи дан, 14. августа 1876. године у Београду је рођен краљ Александар Обреновић.

Био је син краља Милана и краљице Наталије, а детињство је провео и школовао се у Паризу, одакле се вратио са једанаест година.

Две године касније,

Након избора из фебруара 1893. године и политичке кризе која је уследила, Александар је у априлу извршио свој први од дванаест државних удара разрешивши дотадашњу владу и намесништво, и поред протеста министара преузо власт у своје руке, а састав нове владе поверио свом васпитачу Лазару Докићу.

Почетком следеће године је позвао свог оца у земљу и доделио му врховну команду над војском, а у мају је укинуо устав из 1888. вративши онај из 1869. године.

Током читаве последње деценије XIX века услед нестабилности на политичкој сцени и пораста утицаја бившег краља у држави, расло је и незадовољство у одређеним круговима. Све је кулминирало 1900. године краљевом вешћу да је и поред огромног противљења како мајке Наталије тако и свога оца, те покушаја да му за невесту нађу принцезу са неког западног европског двора, он запросио и неколико недеља касније оженио дворску даму Драгу Машин са којом се виђао претходних година.

Наредне три године су обиловале још већом нестабилношћу у унутрашњој и спољној политици, демонстрацијама, као и бројним краљевим државним ударима.

Такође се све више постављало и питање наследника српске круне, а с обзиром да краљевски пар није имао деце почеле су да круже гласине да ће један од краљичине браће бити именован за престолонаследника.

Тако је група официра још 1901. године почела да кује заверу да се краљ уклони са власти, да би завереници своју намеру коначно остварили у ноћи  11. јуна (29. маја по старом календару) 1904. године, неколико часова после поноћи, убивши краља и краљицу, и избацивши потом њихова мртва и искасапљена тела кроз прозор.

Поред њих, убијени су и председник владе, генерал Димитрије Цинцар-Марковић, министар војни, генерал Милован Павловић, краљев ађутант Лазар Петровић и још неколико официра, међу којима и оба краљичина брата.

Бруталан начин на који је изведен преврат, ужаснуо је европску јавност и произвео веома лоше коментаре и слику о Србији, која је опстала релативно дуго.

На власт је доведен, одлуком оба дома Народног представништва старог сазива, Петар Карађорђевић, син кнеза Александра и унук вожда Карађорђа.

Смрћу краља Александра угасила се династија Обреновића која је, с прекидом у раздобљу од 1842. до 1858. године, владала Србијом од Другог српског устанка 1815. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1920. године потписан је уговор о стварању Мале aнтанте;
1929. године рођен је историчар књижевности, професор и академик Никша Стипчевић;
1935. године рођен је сниматељ Благоје Топличић;
1939. године умро је политичар и публициста Драгиша Лапчевић;
1941. године рођена је књижевница и редитељка Вида Огњеновић;
1972. године умрла је добротворка Делфа Иванић;
1973. године рођен је ватерполиста Владимир Вујасиновић;
2002. године умрла је хармоникашица и композиторка Радојка Живковић;
2012. године преминуо је шаховски велемајстор Светозар Глигорић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Branislav_Petrovic1
Претходни чланак

БРАНА ПЕТРОВИЋ – МИЛАН КОМНЕНИЋ

Screenshot_1
Наредни чланак

ДЕРВИШ И СМРТ: СВАКИ ЧОВЈЕК ЈЕ УВИЈЕК НА ГУБИТКУ