AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je košarkaški trener Svetislav Pešić

Na današnji dan 28. avgusta 1949. godine u Pirotu je rođen jedan od najtrofejnijih evropskih trenera i bivši košarkaš, Svetislav Pešić. Školovao se u rodnom gradu, gde je i započeo svoju igračku karijeru, tokom koje je još nastupao za Partizan i Bosnu, sa kojom je osvojio prvenstvo i kup Jugoslavije, kao i Kup evropskih šampiona 1979. godine. Trenersku karijeru počeo je u Bosni, sa kojom je ponovo bio šampion i osvajač kupa države, posle čega je sa mladom reprezentacijom Jugoslavije bio svetski prvak 1987. godine. Nakon toga je do 1993. godine vodio reprezentaciju Nemačke i sa njima osvojio Evropsko prvenstvo, a potom postao šef stručnog štaba berlinske Albe, sa kojom je pored četiri titule prvaka Nemačke, postao i osvajač Kupa Radivoja Koraća. Godine 2001. imenovan je za selektora tadašnje Jugoslavije, pa ja i na tom mestu doveo svoj tim do titula prvaka Evrope i sveta, što su još uvek poslednje titule zemlje kojoj je glavni grad Beograd. Trenirao je zatim „Barselonu“ i još jednom bio osvajač nacionalnog kupa, šampionata i Evrolige, da bi od 2004. godine promenio nekoliko klubova, među kojima i „Crvenu zvezdu“. Svetislav Pešić danas živi u Minhenu i radi u Bajernu od 2012.godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1761. godine rođen je plemić i dobrotvor Sava Tekelija;
1858. godine umro je književnik Bogoboj Atanacković;
1942. godine ustaše su uhapsile slikara Savu Šumanovića i još 150 Srba iz Šida i odveli u Sremsku Mitrovicu, gde su nakon toga ubijeni.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ferari
Prethodni članak

Rođena je glumica Rahela Ferari

Naredni članak

Rođen je pedagog i profesor Jovan Miodragović