АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је кошаркашки тренер Светислав Пешић

На данашњи дан 28. августа 1949. године у Пироту је рођен један од најтрофејнијих европских тренера и бивши кошаркаш, Светислав Пешић. Школовао се у родном граду, где је и започео своју играчку каријеру, током које је још наступао за Партизан и Босну, са којом је освојио првенство и куп Југославије, као и Куп европских шампиона 1979. године. Тренерску каријеру почео је у Босни, са којом је поново био шампион и освајач купа државе, после чега је са младом репрезентацијом Југославије био светски првак 1987. године. Након тога је до 1993. године водио репрезентацију Немачке и са њима освојио Европско првенство, а потом постао шеф стручног штаба берлинске Албе, са којом је поред четири титуле првака Немачке, постао и освајач Купа Радивоја Кораћа. Године 2001. именован је за селектора тадашње Југославије, па ја и на том месту довео свој тим до титула првака Европе и света, што су још увек последње титуле земље којој је главни град Београд. Тренирао је затим „Барселону“ и још једном био освајач националног купа, шампионата и Евролиге, да би од 2004. године променио неколико клубова, међу којима и „Црвену звезду“. Светислав Пешић данас живи у Минхену и ради у Бајерну од 2012.године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1761. године рођен је племић и добротвор Сава Текелија;
1858. године умро је књижевник Богобој Атанацковић;
1942. године усташе су ухапсиле сликара Саву Шумановића и још 150 Срба из Шида и одвели у Сремску Митровицу, где су након тога убијени.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ferari
Претходни чланак

Рођена је глумица Рахела Ферари

Наредни чланак

Рођен је педагог и професор Јован Миодраговић