AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je košarkaški trener Božidar Maljković

Na današnji dan, 20. aprila 1952. godine u Otočcu, u Lici, rođen je jedan od najuspešnijih evropskih košarkaških trenera, Božidar Maljković. Košarku je počeo da igra u Kraljevu, gde se ubrzo preselio sa porodicom, ali je već kao devetnaestogodišnjak počeo da se bavi trenerskim poslom i bio jedan od osnivača kluba „Ušće“ iz Beograda, dok je uporedo sa tim studirao i Pravni fakultet. Godine 1977. postao je trener juniorskog tima „Crvene zvezde“, a tri godine potom prvi trener beogradskog „Radničkog“, da bi se 1981. godine vratio u „Crvenu zvezdu“ kao asistent Ranku Žeravici. Po preporuci Ace Nikolića, pet godina kasnije, postao je prvi trener splitske „Jugoplastike“, od koje je napravio jedan od najboljih timova Starog kontinenta. Već druge sezone osvojio je prvi od tri uzastopna domaća šampionata (četiri uzastopna Splićana), a naredne prvu od dve uzastopne titule šampiona Evrope (tri splitske uzastopne), i 1990. godine prešao u Barselonu, sa kojom je u finalu Evrolige izgubio baš od splitske ekipe koju je upravo on stvarao prethodnih sezona. Narednih godina je trenirao mnoge velike klubove, među kojima su „Limož“ i „Panatinaikos“, sa kojima je uspeo još po jednom da se domogne vrha Evrope. Nekoliko godina bio je selektor slovenačke košarkaške reprezentacije, a zanimljivo je da je njegova ćerka Marina selektor srpske ženske košarkaške reprezentacije, sa kojom je prošle godine postala prvak Evrope.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1870. godine umro je publicista i jedan od prvih srpskih socijalista, Živojin Žujović;
1911. godine rođen je političar i disident Milovan Đilas;
1919. godine u Beogradu je održan Osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920. promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije;
1986. godine umro je geograf i akademik Branislav Bukurov.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sima_Markovic
Prethodni članak

Streljan je matematičar Sima Marković

Sava_Jeremic_kod_svoje_kuce_1973._godine
Naredni članak

Umro je frulaš Sava Jeremić