АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је кошаркашки тренер Божидар Маљковић

На данашњи дан, 20. априла 1952. године у Оточцу, у Лици, рођен је један од најуспешнијих европских кошаркашких тренера, Божидар Маљковић. Кошарку је почео да игра у Краљеву, где се убрзо преселио са породицом, али је већ као деветнаестогодишњак почео да се бави тренерским послом и био један од оснивача клуба „Ушће“ из Београда, док је упоредо са тим студирао и Правни факултет. Године 1977. постао је тренер јуниорског тима „Црвене звезде“, а три године потом први тренер београдског „Радничког“, да би се 1981. године вратио у „Црвену звезду“ као асистент Ранку Жеравици. По препоруци Аце Николића, пет година касније, постао је први тренер сплитске „Југопластике“, од које је направио један од најбољих тимова Старог континента. Већ друге сезоне освојио је први од три узастопна домаћа шампионата (четири узастопна Сплићана), а наредне прву од две узастопне титуле шампиона Европе (три сплитске узастопне), и 1990. године прешао у Барселону, са којом је у финалу Евролиге изгубио баш од сплитске екипе коју је управо он стварао претходних сезона. Наредних година је тренирао многе велике клубове, међу којима су „Лимож“ и „Панатинаикос“, са којима је успео још по једном да се домогне врха Европе. Неколико година био је селектор словеначке кошаркашке репрезентације, а занимљиво је да је његова ћерка Марина селектор српске женске кошаркашке репрезентације, са којом је прошле године постала првак Европе.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1870. године умро је публициста и један од првих српских социјалиста, Живојин Жујовић;
1911. године рођен је политичар и дисидент Милован Ђилас;
1919. године у Београду је одржан Оснивачки конгрес Социјалистичке радничке партије Југославије, која је 1920. променила име у Комунистичка партија Југославије;
1986. године умро је географ и академик Бранислав Букуров.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Sima_Markovic
Претходни чланак

Стрељан је математичар Сима Марковић

Sava_Jeremic_kod_svoje_kuce_1973._godine
Наредни чланак

Умро је фрулаш Сава Јеремић