AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je košarkaš Zoran Savić

Na današnji dan, 18. novembra 1966. godine u Zenici je rođen košarkaš Zoran Savić.

Košarkom se počeo baviti sa petnaestak godina i u početku je igrao za KK Čapljinu i KK Čelik. Član Jugosplastike postao je 1989. godine i sa ovim klubom tokom naredne dve godine osvojio je sve što se moglo osvojiti: dva nacionalna kupa, dva državna prvenstva i dve titule prvaka Evrope.

Zatim je igrao za Barselonu, PAOK, Real Madrid, Virtus, Efes Pilsen i Skiper iz Bolonje, osvojivši titule prvaka države u svim zemljama u kojima je igrao, izuzev u Turskoj, uz još nekoliko domaćih kupova, Superkup Turske, Kup Radivoja Koraća i još jednu titulu prvaka Evrope.

Sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovao je na pet velikih takmičenja – tri evropska prvenstva, Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre, i samo jedno nije osvojio, vrativši se sa olimpijskim srebrom sa finala, koje je zbog povrede propustio.

Po završetku igračke karijere bio je generalni menadžer Skipera i Barselone.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1905. godine rođen je književnik i akademik Jovan Popović;
1956. godine umro je glumac Dobrica Milutinović;
1958. godine rođen je naivni slikar Mile Davidović;
2008. godine umro je Đoko Vještica, novinar i urednik RTV Studio B.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Saint_Arsenije_I_Sremac
Prethodni članak

POTOMCI O PRECIMA: ŽIVOT I SMRT II SRPSKOG ARHIEPISKOPA ‒ ARSENIJA SREMCA

6gihsm
Naredni članak

Rođen je Rajko Mitić – prva „Zvezdina zvezda“