АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је кошаркаш Зоран Савић

На данашњи дан, 18. новембра 1966. године у Зеници је рођен кошаркаш Зоран Савић.

Кошарком се почео бавити са петнаестак година и у почетку је играо за КК Чапљину и КК Челик. Члан Југоспластике постао је 1989. године и са овим клубом током наредне две године освојио је све што се могло освојити: два национална купа, два државна првенства и две титуле првака Европе.

Затим је играо за Барселону, ПАОК, Реал Мадрид, Виртус, Ефес Пилсен и Скипер из Болоње, освојивши титуле првака државе у свим земљама у којима је играо, изузев у Турској, уз још неколико домаћих купова, Суперкуп Турске, Куп Радивоја Кораћа и још једну титулу првака Европе.

Са репрезентацијом Југославије учествовао је на пет великих такмичења – три европска првенства, Светско првенство и Олимпијске игре, и само једно није освојио, вративши се са олимпијским сребром са финала, које је због повреде пропустио.

По завршетку играчке каријере био је генерални менаџер Скипера и Барселоне.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1905. године рођен је књижевник и академик Јован Поповић;
1956. године умро је глумац Добрица Милутиновић;
1958. године рођен је наивни сликар Миле Давидовић;
2008. године умро је Ђоко Вјештица, новинар и уредник РТВ Студио Б.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Saint_Arsenije_I_Sremac
Претходни чланак

ПОТОМЦИ О ПРЕЦИМА: ЖИВОТ И СМРТ II СРПСКОГ АРХИЕПИСКОПА ‒ АРСЕНИЈА СРЕМЦА

6gihsm
Наредни чланак

Рођен је Рајко Митић – прва „Звездина звезда“