АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је кошаркаш Владе Дивац

На данашњи дан, 3. фебруара 1968. године у Пријепољу је рођен кошаркаш Владе Дивац.

Током играчке каријере је наступао за краљевачку Слогу, Партизан и Црвену звезду од наших клубова, као и за Лејкерсе, Хорнетсе и Кингсе из НБА лиге, освојивши за више од две деценије професионалног играња кошарке код нас и у Америци, једну титулу првака државе, један Куп Југославије и Куп Радивоја Кораћа са црно-белима.

Са репрезентацијом је имао неупоредиво више успеха, па је тако и поред пропуштеног финала и могуће титуле светског првака већ са осамнаест година, са плавима одиграо сва могућа финала и, поред осталих медаља, освојио три титуле првака Европе, две титуле шампиона света и два сребра на олимпијским играма.

Сматра се једним од најбољих центара у историји кошарке и то пре свега због осећаја за саму игру, додавања, кретања и постављања, што статистике које је остварио током дуге каријере у НБА лиги само потврђују.

Дивац је такође једно време био председник КК Партизан, председник Олимпијског комитета Србије, скаут Лејкерса у Европи, спортски директор кошаркаше секције Реал Мадрида, а већ више од две деценије се кроз различите организације бави и хуманитарним радом.

Тренутно је на позицији генералног менаџера Сакраменто Кингса.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године рођен је сликар Ђорђе Михајловић;
1910. године умро је српски математичар, професор механике на Великој школи, министар просвете и привреде Србије, проналазач и академик Српске краљевске академије Љубомир Клерић;
1928. године рођен је новинар, писац и хумориста Новак Новак;
1953. године рођен je књижевник и књижевни критичар Васа Павковић;
1958. године рођен је математичар и професор Београдског универзитета Милутин Достанић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ljubomir_Nenadovic
Претходни чланак

Умро је књижевник и академик Љубомир Ненадовић

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (5) - Copy - Copy - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА