AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je košarkaš i trener Zoran Moka Slavnić

Na današnji dan, 26. oktobra 1949. godine u Beogradu rođen je košarkaš i trener Zoran Moka Slavnić.

U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, kasnije i višu, i počeo da se bavi košarkom. Igrao je prvo u mlađim kategorijama Crvene zvezde, a sa sedamnaest godina je postao prvotimac. U Zvezdi je bio do 1977. godine i sa njima osvojio dva državna prvenstva, tri kupa i Kup pobednika kupova, da bi potom nastupao za Huventud, Šibenku, Partizan i Kazertu. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 179 utakmica, postigao 1.465 poena i osvojio sve što se može osvojiti – tri puta je bio šampion Evrope, jednom prvak sveta i jedan je od onih jedinih dvanaest balkanskih košarkaša u istoriji koji su osvojili zlatnu olimpijsku medalju.

Po završetku igračke karijere ostao je u košarci, ali kao trener, pa je tako do sada vodio mnoge klubove, među kojima su i Crvena zvezda, Partizan, Jugoplastika, Huventud i drugi, kao i reprezentacija Srbije. Moka je 2013. postao član FIBA kuće slavnih, a svetska košarkaška federacija ga je uvrstila i u 50 najboljih igrača svih vremena. Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1875. godine rođen je političar i ministar u Kraljevini SHS Svetozar Pribićević;
1893. godine rođen je jedan od najznačajnijih srpskih književnika Miloš Crnjanski;
1958. godine rođena je čelistkinja Ksenija Janković;
1961. godine Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mostar-Old-Town-Panorama-of-the-old-stone-bridge-over-the-Neretva-River-1920x1080
Prethodni članak

Pero Zubac: Mostarske kiše

20140508_104948_resized
Naredni članak

Dan kada je na Trgu Krajine prestao da kuca sat