AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je košarkaš i trener Dražen Dalipagić

Na današnji dan, 27. novembra 1951. godine u Mostaru je rođen košarkaš i trener Dražen Dalipagić.

Iako je košarkom počeo da se bavi relativno kasno, pred kraj druge decenije života, u mostarskoj Lokomotivi, već je sa devetnaest godina sklopio sporazum sa Jugoplastikom, da bi još iste godine stigao u Partizan. Za crno-bele je tokom deset godina odigrao 305 utakmica i postigao više od 8.000 koševa, što ga još uvek čini najboljim strelcem u istoriji kluba, sa kojim je osvojio dve titule prvaka Jugoslavije i dva Kupa Radivoja Koraća. Nastupao je potom u Veneciji, Real Madridu, Udinama, Veroni i na kraju u Crvenoj zvezdi.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 246 utakmica i dao 3.700 koševa, najviše u istoriji, osvojivši sve tri medalje na sva tri velika takmičenja. Sa olimpijskih igara ima po jedno zlato, srebro i bronzu, sa svetskih prvenstava jedno zlato, jedno srebro i dve bronze, i sa evropskih šampionata tri zlata, i po jedno srebro i bronzu, uz još jedno zlato sa mediteranskih igara. Po završetku igračke karijere bio je trener u nekoliko klubova, a uz mnoštvo nagrada i priznanja koja je dobio tokom igranja košarke, Dražen Dalipagić je uvršten u Košarkašku kuću slavnih u Springfildu i u FIBA Kuću slavnih.

Srećan rođendan, Prajo!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1891. godine rođen je pisac, prevodilac i autor Leksikona stranih reči i izraza Milan Vujaklija;
1916. godine umro je prvi srpski filmski producent Svetozar Botorić;
1943. godine poginuo je omladinski tribun, sekretar SKOJ-a, urednik listova Student  i Mladost i narodni heroj Ivo Lola Ribar;
1944. godine umro je slikar, likovni kritičar i profesor Branko Popović;
1966. godine umro je istoričar Dragoslav Stranjaković;
1974. godine Televizija Beograd počela je sa emitovanjem obrazovne dokumentarno-igrane emisije za decu Kocka, kocka, kockica.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Knjiga nastala povodom obeležavalja jubileja 150 godina od rođenja Nikole Tesle
Prethodni članak

Poslednji dani života i sahrana Nikole Tesle

Ignjat Pavlas (55) ubijen na Štrandu 23. januara 1942. godine
Naredni članak

UJEDINITELJ SRBA S OBE STRANE DUNAVA UBIJEN JE U RACIJI 23. JANUARA 1942.