АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је кошаркаш и тренер Александар Николић

На данашњи дан, 28. октобра 1924. године у Сарајеву је рођен кошаркаш и тренер, често називан „оцем југословенске кошаркеˮ, Александар Николић.

Још док је био дете, породица се преселила у Београд, где је након основне школе и гимназије студирао право и медицину, и потом био професор на Факултету за физичку културу. Као играч је наступао за Партизан, Црвену звезду, са којима је освојио три титуле првака државе, ОКК Београд и Железничар из Чачка, као и за тада скромну репрезентацију Југославије. По окончању играчке каријере почео је да се бави тренерским послом и 1951. године постао селектор СФРЈ, што је остао наредних четрнаест година, током којих је бивша држава израсла у озбиљну кошаркашку силу, освојивши две сребрне и једну бронзану медаљу на Европским првенствима, као и сребро на Светском шампионату 1963. године. Водио је затим Партизан, ОКК Београд, Црвену звезду и неколико италијанских клубова, међу којима је и Ињис варезе, са којима је почетком седамдесетих година освојио све што се може у клупској кошарци, и то неколико пута. Били су по три пута прваци Италије, освајачи купа те земље и прваци Европе, и два пута незванични клупски прваци света, а и данас се тај тим сматра једним од најбољих европских тимова свих времена.

Николић се 1976. године вратио на чело репрезентације Југославије и са „плавимаˮ постао првак Европе и света. Тренирао је касније још неке домаће и италијанске клубове, а 1992. године је био саветник, тада младом, Жељку Обрадовићу при Партизановом освајању „трипле крунеˮ. Поред свега што је освојио као играч и тренер, и многих признања и награда које је добио, ФИБА му је доделила орден части и уврштен је у ФИБА Кућу славних и Кошаркашку кућу славних у Спрингфилду.

Александар Николић умро је 12. марта 2000. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београд.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1884. године рођен је композитор и први српски доктор музикологије Милоје Милојевић;
1915. године умро је књижевник Милутин Ускоковић;
1923. године умро је српски политичар, државник и један од оснивача Народне радикалне странке Стојан Протић;
1941. године умро је сликар, вајар и писац Михаило Миловановић;
1944. године поново је, после Другог светског рата, почела да излази Политика;
2005. године умро је глумац Љубомир Љуба Тадић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

konstant
Претходни чланак

Умро је филозоф и књижевник Радомир Константиновић

duda ivkovic
Наредни чланак

Рођен је кошаркаш и тренер Душан Ивковић