АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор Војислав Воки Костић

На данашњи дан, 21. септембра 1931. године у Београду је рођен композитор Војислав Воки Костић.

Када му је било шеснаест година, због штампања и растурања летака против комуниста, био је осуђен на три године робије, али му је казна смањена на две.

По изласку на слободу је уписао музичку школу и потом постао један од наших најпознатијих савремених композитора, створивши на стотине дела озбиљне, филмске и позоришне музике. Објавио је више од тридесет плоча и још више научних радова, есеја и студија.

Био је и велики гурман, па је објавио и неколико књига у вези са тим. Такође је био секретар Савеза композитора Југославије и много је урадио у области заштите ауторских права, а пошто је волео бокс, био је и потпредседник боксерског клуба Црвена звезда.

За свој рад је добио многе награде и признања, а неке од њих су Статуета Јоаким Вујић и највеће немачко признање у области музике ‒ Награда Јохан Штраус.

Војислав Воки Костић је умро 29. септембра 2010. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1726. године рођен је књижевник и историчар Јован Рајић;
1842. године умро је Сава Текелија, први Србин доктор права, оснивач Текелијанума, председник Матице српске, добротвор, племић, трговац, филантроп и ктитор;
1846. године рођен је социјалиста и политичар Светозар Марковић;
1904. године крунисан је краљ Петар I Карађорђевић;
1958. године рођен је композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ Милан Младеновић;
1998. године умро је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

31957642_1234533770017321_891975496613494784_n
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (2)
Наредни чланак

МИСАО ДАНА