AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je kompozitor Slobodan Atanacković

Na današnji dan, 23. septembra 1937. godine u Idvoru je rođen kompozitor Slobodan Atanacković.

Diplomirao je na Odseku za kompoziciju na beogradskoj Muzičkoj akademiji 1965. godine, nakon čega je radio u muzičkoj školi Josip Slavenski i baletskoj školi Lujo Davičo, te bio muzički urednik Prvog programa Radio Beograda, Glavni urednik celokupnog muzičkog programa Radio Beograda, kao i direktor Muzičke produkcije RTS-a.

Kao član brojnih udruženja i saveta aktivno je učestvovao u njihovom radu, više od pola decenije bio predsednik Saveta Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, i od osnovanja 1998. godine redovni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Njegov kompozitorski opus obuhvata različite žanrove, od kamerne muzike, preko instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih formi, duhovne muzike, do dečje, scenske i primenjene muzike, a takođe je autor i velikog broja tekstova, muzičkih kritika, mnoštva napisa i muzikoloških studija.

Slobodan Atanacković je za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja kod nas i u inostranstvu, među kojima su dvadesetak nagrada na konkursima Udruženja kompozitora Srbije, dve nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora u Parizu organizovanom pod pokroviteljstvom Uneska, Oktobarska nagrada Beograda i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1791. godine umro je pisac, prevodilac, prirodnjak, knjižar i štampar Emanuilo Janković;
1858. godine osnovana je Zemunska gimnazija;
1897. godine osnovano je Srpsko privredno društvo Privrednik;
1919. godine rođen je filmski radnik Vladimir Pogačić;
1946. godine rođen je pevač Davorin Popović;
1948. godine rođena je atletičarka i svetska rekorderka Vera Nikolić;
1980. godine počela je 21. generalna konferencija Uneska u Beogradu;
1987. godine u Beogradu je počela, kasnije često pominjana, Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije;
2008. godine umrla je glumica Sonja Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bat-3369882_1280
Prethodni članak

VAMPIRI U NARODNIM VEROVANJIMA KOD SRBA

Screenshot_1
Naredni članak

BAOŠA (1379–1385)