АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор Слободан Атанацковић

На данашњи дан, 23. септембра 1937. године у Идвору је рођен композитор Слободан Атанацковић.

Дипломирао је на Одсеку за композицију на београдској Музичкој академији 1965. године, након чега је радио у музичкој школи Јосип Славенски и балетској школи Лујо Давичо, те био музички уредник Првог програма Радио Београда, Главни уредник целокупног музичког програма Радио Београда, као и директор Музичке продукције РТС-а.

Као члан бројних удружења и савета активно је учествовао у њиховом раду, више од пола деценије био председник Савета Факултета музичке уметности у Београду, и од основања 1998. године редовни професор на Академији умјетности у Бањалуци.

Његов композиторски опус обухвата различите жанрове, од камерне музике, преко инструменталних и вокално-инструменталних форми, духовне музике, до дечје, сценске и примењене музике, а такође је аутор и великог броја текстова, музичких критика, мноштва написа и музиколошких студија.

Слободан Атанацковић је за свој рад добио многе награде и признања код нас и у иностранству, међу којима су двадесетак награда на конкурсима Удружења композитора Србије, две награде на Међународној трибини композитора у Паризу организованом под покровитељством Унеска, Октобарска награда Београда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1791. године умро је писац, преводилац, природњак, књижар и штампар Емануило Јанковић;
1858. године основана је Земунска гимназија;
1897. године основано је Српско привредно друштво Привредник;
1919. године рођен је филмски радник Владимир Погачић;
1946. године рођен је певач Даворин Поповић;
1948. године рођена је атлетичарка и светска рекордерка Вера Николић;
1980. године почела je 21. генерална конференција Унеска у Београду;
1987. године у Београду је почела, касније често помињана, Осма седница Централног комитета Савеза комуниста Србије;
2008. године умрла је глумица Соња Савић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bat-3369882_1280
Претходни чланак

ВАМПИРИ У НАРОДНИМ ВЕРОВАЊИМА КОД СРБА

Screenshot_1
Наредни чланак

БАОША (1379–1385)