АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор и професор Петар Стојановић

На данашњи дан, 6. септембра 1877. године у Будимпешти је рођен композитор и професор Петар Стојановић.

У родном граду је започео студије виолине, које је наставио на Бечком конзерваторијуму, где је и дипломирао на три одсека – виолина, општа композиција и сценско-оперска композиција.

Поред тога што се активно бавио музиком и дириговањем, био је професор на Новом бечком конзерваторијуму и добитник више интернационалних награда за своје стваралаштво, када се 1925. године преселио у Београд.

У Србији је наступао као солиста и камерни музичар, био наставник и директор Музичке школе Станковић и један од оснивача Музичке академије у Београду, као и концертмајстор Београдске опере и члан Београдске филхармоније.

Као композитор се сматра родоначелником српског концертног жанра, а његов Концерт за виолину и оркестар се сматра првим концертом у српској музици.

Петар Стојановић, један од наших најзначајнијих композитора и виолиниста прве половине прошлог века, преминуо је 11. септембра 1957. године у Београду, где је и сахрањен на Новом гробљу, а данас само једна музичка школа на Убу носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1688. године аустријска војска је, уз помоћ српских добровољаца, освојила Београд од Турака, да би га Турци поново заузели 1690. године;
1873. године рођен је пуковник Миливоје Стојановић;
1914. године почела је битка на Дрини;
1923. године рођена је Нада Димић, народни херој;
1923. године рођен је краљ Петар II Карађорђевић;
1943. године погинуо је књижевник Милош Савковић;
1944. године савезници су бомардовали и разорили Лесковац;
1953. године рођена је књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић;
1973. године рођен је селектор одбојкашке репрезентације Србије Никола Грбић;
1986. године умро је филзоф и књижевни критичар Драган Јеремић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Погинуо је ускок Илија Смиљанић

757z468_DRAGOSLAV-RANCCICH
Наредни чланак

Умро је новинар Драгослав Ранчић