AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je kompozitor i pesnik Dragiša Nedović

Na današnji dan, 20. jula 1916. godine u Kragujevcu je rođen kompozitor i pesnik Dragiša Nedović.

Pesme je pisao i komponovao otkako je naučio da piše, a sam je učio i da svira gitaru. Sa šesnaest godina je otišao od kuće i počeo da nastupa širom zemlje.

Put ga je vodio preko različitih mesta po Srbiji, Bosni i Dalmaciji, nazad u Kragujevac, gde je nastavio školovanje i završio Mašinsku školu.

Tu ga je zatekao početak Drugog svetskog rata kod nas, kao i izvođenje na streljanje u Šumaricama oktobra 1941. godine, gde biva prepoznat kao muzičar i deportovan u jedan nemački logor, u kom je ostao do kraja rata.

Po povratku u Srbiju je nastavio da komponuje i u Smederevskoj Palanci bio jedan od osnivača Udruženja kompozitora i pisaca pesama sa narodnim motivima.

Dragiša Nedović je umro od infarkta 31. januara 1966. godine u rodnom gradu, ostavivši iza sebe nekoliko stotina pesama koje se, iako je za mnoge dokazao da su njegove, uglavnom smatraju narodnim i nezaobilazni su deo višedecenijskih svetkovina u našem narodu.

Neke od njih su U lijepom starom gradu Višegradu, Stani stani Ibar vodo, Obraše se vinogradi dole kraj Topole, Na Moravi vodenica stara, Siromah sam druže, Jesen prođe ja se ne oženih, Kad si bila mala Mare, O lipa ti neznanko i mnoge druge, a od pre petnaestak godina u Vrnjačkoj Banji se održava festival narodne muzike koji nosi ime ovog umetnika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1785. godine rođen je mitropolit i patrijarh Josif Rajačić;
1917. godine potpisana je Krfska deklaracija;
1932. godine rođen je istoričar, profesor i akademik Vasilije Krestić;
1984. godine umro je pesnik, nadrealista i diplomata Marko Ristić;
2003. godine umro je književnik i profesor Vladeta Vuković;
2004. godine umro je književnik Slavko Vukosavljević;
2012. godine preminuo je elektroinženjer Dušan Kosovac, jedan od projektanata TIM računara, razvijenih u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka i korišćenih širom bivše Jugoslavije od školskih do vojnih ustanova.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Desanka_kao_mural
Prethodni članak

Miodrag Pavlović: SLOVO ZA DESANKU

FOTO: Julian Nyča
Naredni članak

MILEŠEVSKA ŠTAMPARIJA