АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор и песник Драгиша Недовић

На данашњи дан, 20. јула 1916. године у Крагујевцу је рођен композитор и песник Драгиша Недовић.

Песме је писао и компоновао откако је научио да пише, а сам је учио и да свира гитару. Са шеснаест година је отишао од куће и почео да наступа широм земље.

Пут га је водио преко различитих места по Србији, Босни и Далмацији, назад у Крагујевац, где је наставио школовање и завршио Машинску школу.

Ту га је затекао почетак Другог светског рата код нас, као и извођење на стрељање у Шумарицама октобра 1941. године, где бива препознат као музичар и депортован у један немачки логор, у ком је остао до краја рата.

По повратку у Србију је наставио да компонује и у Смедеревској Паланци био један од оснивача Удружења композитора и писаца песама са народним мотивима.

Драгиша Недовић је умро од инфаркта 31. јануара 1966. године у родном граду, оставивши иза себе неколико стотина песама које се, иако је за многе доказао да су његове, углавном сматрају народним и незаобилазни су део вишедеценијских светковина у нашем народу.

Неке од њих су У лијепом старом граду Вишеграду, Стани стани Ибар водо, Обраше се виногради доле крај Тополе, На Морави воденица стара, Сиромах сам друже, Јесен прође ја се не ожених, Кад си била мала Маре, О липа ти незнанко и многе друге, а од пре петнаестак година у Врњачкој Бањи се одржава фестивал народне музике који носи име овог уметника.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1785. године рођен је митрополит и патријарх Јосиф Рајачић;
1917. године потписана је Крфска декларација;
1932. године рођен је историчар, професор и академик Василије Крестић;
1984. године умро је песник, надреалиста и дипломата Марко Ристић;
2003. године умро је књижевник и професор Владета Вуковић;
2004. године умро је књижевник Славко Вукосављевић;
2012. године преминуо је електроинжењер Душан Косовац, један од пројектаната ТИМ рачунара, развијених у Институту Михајло Пупин у Београду осамдесетих година прошлог века и коришћених широм бивше Југославије од школских до војних установа.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Desanka_kao_mural
Претходни чланак

Миодраг Павловић: СЛОВО ЗА ДЕСАНКУ

ФОТО: Julian Nyča
Наредни чланак

МИЛЕШЕВСКА ШТАМПАРИЈА