AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je kompozitor i istoričar umetnosti Radoslav Graić

#NaDanašnjiDan, 3. januara 1932. godine u Mrkonjić Gradu je rođen budući istoričar umetnosti i kompozitor nekih od najpopularnijih dečijih i drugih pesama, Radoslav Graić. Gimnaziju je završio u Banjaluci, a diplomirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kao i solo pevanje na Muzičkoj akademiji. Od 1958. do 1968. godine bio je vokalni solista popularne muzike, nastupao je na mnogim domaćim festivalima i osvajao nagrade, a u inostranstvu predstavljao našu muziku. U tom periodu počeo je i da komponuje popularnu muziku u različitim žanrovoma: zabavnu, narodnu, gradsku i dečiju. Od 1968. godine pa do odlaska u penziju bio je urednik muzičkih programa na Televiziji Beograd. Mnoge kompozicije Radoslava Graića, koji je već više od pola veka član Udruženja kompozitora Srbije, vremenom su postale “klasici“ domaće muzike kojima je zaslužio i brojne nagrade i priznanja tokom karijere, a među stotinama njegovih ostvarenja su i „Mito, bekrijo“, „Hej, krčmarice“, „Anđelina“, „Nema starog Beograda“, „Vuče, vuče, bubo lenja“, „Lako je prutu“, „Matematika“, te muzika iz serija „Kamiondžije“, „Pozorište u kući“ i druga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1904. godine rođen je istoričar umetnosti, književnik, publicista, likovni teoretičar, likovni kritičar i osnivač „Nolita“, Oto Bihalji Merin;
1921. godine preminuo je naučnik, profesor i političar Kosta Stojanović;
1923. rođen je istoričar umetnosti, muzikolog i kompozitor Dragutin Gostuški.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

zah
Prethodni članak

Rođen je novinar i političar Zaharije Trnavčević

brstina
Naredni članak

Rođen je glumac Branimir Brstina