АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор и историчар уметности Радослав Граић

#NaDanašnjiDan, 3. јануара 1932. године у Мркоњић Граду је рођен будући историчар уметности и композитор неких од најпопуларнијих дечијих и других песама, Радослав Граић. Гимназију је завршио у Бањалуци, а дипломирао је Историју уметности на Филозофском факултету у Београду, као и соло певање на Музичкој академији. Од 1958. до 1968. године био је вокални солиста популарне музике, наступао је на многим домаћим фестивалима и освајао награде, а у иностранству представљао нашу музику. У том периоду почео је и да компонује популарну музику у различитим жанровома: забавну, народну, градску и дечију. Од 1968. године па до одласка у пензију био је уредник музичких програма на Телевизији Београд. Многе композиције Радослава Граића, који је већ више од пола века члан Удружења композитора Србије, временом су постале “класици“ домаће музике којима је заслужио и бројне награде и признања током каријере, а међу стотинама његових остварења су и „Мито, бекријо“, „Хеј, крчмарице“, „Анђелина“, „Нема старог Београда“, „Вуче, вуче, бубо лења“, „Лако је пруту“, „Математика“, те музика из серија „Камионџије“, „Позориште у кући“ и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1904. године рођен је историчар уметности, књижевник, публициста, ликовни теоретичар, ликовни критичар и оснивач „Нолитa“, Ото Бихаљи Мерин;
1921. године преминуо је научник, професор и политичар Коста Стојановић;
1923. рођен је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

zah
Претходни чланак

Рођен је новинар и политичар Захарије Трнавчевић

brstina
Наредни чланак

Рођен је глумац Бранимир Брстина