AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je kompozitor, gitarista i pevač rok grupe EKV, Milan Mladenović

Na današnji dan, 21. septembra 1958. godine u Zagrebu je rođen  kompozitor, gitarista i pevač rok grupe EKV, Milan Mladenović. Pošto mu je otac, inače rodom iz Kruševca, bio vojno lice, sa Milanovih šest godina porodica se preselila u Sarajevo, gde je pošao u osnovnu školu. Tada je, u četvrtom razredu, i počeo da se bavi muzikom, kada mu je otac kupio akustičnu gitaru. Godine 1970. preselili su se u Beograd, gde je potom išao u Jedanaestu beogradsku gimnaziju i krajem te decenije sa školskim drugom osnovao svoj prvi bend „Limunovo drvo“. Naredni bend mu je bio „Šarlo akrobata“, sa kojim je prvi nastup imao 1980.godine, a iste godine su zajedno sa „Idolima“ i „Električnim orgazmom“ snimili album „Paket aranžman“, čime su postali poznati malo široj publici i prestali da budu samo demo-bend. Posle prvog i jedinog albuma iz 1981. godine, „Šarlo“ se razišao, pa je Milan sa drugarom iz škole i bivšeg benda „Limunovo drvo“, osnovao novi bend pod nazivom „Katarina II“, koji je 1984, zbog izvesnih problema, preimenovan u „Ekatarina Velika“. Sa početkom ratova i raspadom Jugoslavije, sa članovima još nekih bendova, učestvovao je u antiratnoj kampanji i držao koncerte. Godine 1994, putovao je u Brazil i tamo snimio, ispostaviće se, svoj poslednji album, čije objavljivanje nije dočekao. Tog avgusta, nakon nastupa na festivalu u Budvi, prebačen je u bolnicu, gde je konstatovano da ima rak pankreasa. Tri meseca kasnije, 5. novembra 1994. godine, sa trideset šest godina, Milan Mladenović je umro i uz prisustvo velikog broja ljudi sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1726. godine rođen je književnik i istoričar Jovan Rajić;
1842. godine umro je Sava Tekelija, prvi Srbin doktor prava, osnivač Tekelijanuma, predsednik Matice srpske, dobrotvor, plemić, trgovac, filantrop i ktitor;
1846. godine rođen je socijalista i političar Svetozar Marković;
1904. godine krunisan je kralj Petar I Karađorđević;
1931. godine rođen je kompozitor Vojislav Voki Kostić.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

davor dujmovic 1 yugopapir
Prethodni članak

Rođen je glumac Davor Dujmović

djordjelebovic3
Naredni članak

Umro je pisac i scenarista Đorđe Lebović