АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ, Милан Младеновић

На данашњи дан, 21. септембра 1958. године у Загребу је рођен  композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ, Милан Младеновић. Пошто му је отац, иначе родом из Крушевца, био војно лице, са Миланових шест година породица се преселила у Сарајево, где је пошао у основну школу. Тада је, у четвртом разреду, и почео да се бави музиком, када му је отац купио акустичну гитару. Године 1970. преселили су се у Београд, где је потом ишао у Једанаесту београдску гимназију и крајем те деценије са школским другом основао свој први бенд „Лимуново дрво“. Наредни бенд му је био „Шарло акробата“, са којим је први наступ имао 1980.године, а исте године су заједно са „Идолима“ и „Електричним оргазмом“ снимили албум „Пакет аранжман“, чиме су постали познати мало широј публици и престали да буду само демо-бенд. После првог и јединог албума из 1981. године, „Шарло“ се разишао, па је Милан са другаром из школе и бившег бенда „Лимуново дрво“, основао нови бенд под називом „Катарина II“, који је 1984, због извесних проблема, преименован у „Екатарина Велика“. Са почетком ратова и распадом Југославије, са члановима још неких бендова, учествовао је у антиратној кампањи и држао концерте. Године 1994, путовао је у Бразил и тамо снимио, испоставиће се, свој последњи албум, чије објављивање није дочекао. Тог августа, након наступа на фестивалу у Будви, пребачен је у болницу, где је констатовано да има рак панкреаса. Три месеца касније, 5. новембра 1994. године, са тридесет шест година, Милан Младеновић је умро и уз присуство великог броја људи сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1726. године рођен је књижевник и историчар Јован Рајић;
1842. године умро је Сава Текелија, први Србин доктор права, оснивач Текелијанума, председник Матице српске, добротвор, племић, трговац, филантроп и ктитор;
1846. године рођен је социјалиста и политичар Светозар Марковић;
1904. године крунисан је краљ Петар I Карађорђевић;
1931. године рођен је композитор Војислав Воки Костић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

davor dujmovic 1 yugopapir
Претходни чланак

Рођен је глумац Давор Дујмовић

djordjelebovic3
Наредни чланак

Умро је писац и сценариста Ђорђе Лебовић