На данашњи дан

Рођен је композитор, диригент, педагог и академик Стеван Христић

На данашњи дан, 19. јуна 1885. године у Београду је рођен композитор, диригент, педагог и музички писац Стеван Христић.

Био је син министра и дипломате Косте Христића и унук председника Владе Николе Христића.

Сматра се једним од најистакнутијих композитора у Србији у првој половини XX века. Прва музичка знања стекао је у Мокрањчевој школи, да би студије наставио у Лајпцигу.

После краћег рада у Српској музичкој школи боравио је у Риму, Москви и Паризу. Пред Први светски рат вратио се у Београд и започео диригентску активност у Народном позоришту и педагошку делатност у Српској музичкој школи и богословији.

Између два светска рата је дао допринос развоју музичког живота Београда као један од оснивача и први шеф и диригент Београдске филхармоније, диригент и директор Београдске опере и један од оснивача и првих наставника Музичке академије у Београду.

Изабран је за дописног и редовног члана САНУ и руководио је радом Музиколошког института. Након Другог светског рата, учествовао је у оснивању Удружења композитора Србије, чији је био и дугогодишњи председник.

Христић није написао велики број композиција, али су дела која је компоновао обимна. То су пре свега први српски балет Охридска легенда, затим опера Сутон, ораторијум Васкрсење, више оркестарских композиција, дела из области духовне музике, концертне композиције, хорске композиције и камерну вокалну лирику.

Стеван Христић је умро 21. августа 1958. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођен је геолог, филозоф, професор и академик Владимир К. Петковић;
1892. године рођен је дипломата и колекционар Павле Бељански;
1910. године рођен је уметник и надреалиста Љубиша Јоцић;
1923. године рођена је глумица Живка Матић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Kragujevic,_Vesna_Pecanac
Претходни чланак

Рођена је глумица Весна Пећанац

Svetozar-Cvetkovic
Наредни чланак

Рођен је глумац Светозар Цветковић