AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je kompozitor i dirigent Đorđe Karaklajić

Na današnji dan, 24. marta 1912. godine u Užicu je rođen kompozitor i dirigent Đorđe Karaklajić.

Nakon osnovne škole i gimnazije, koje je završio u rodnom gradu, upisao je studije prava u Beogradu. No, i pored toga nije mogao bez muzike, a njom je počeo da se bavi na privatnim časovima violine još u Užicu, da bi tokom studentskih dana postao član studentskog džez-orkestra Džoli bojs i potom na Radio Beogradu povremeni, honorarni violinista u Narodnom orkestru Vlastimira Pavlovića Carevca.

Nakon kapitulacije Jugoslavije 1941. godine, četiri godine je proveo po različitim logorima u Nemačkoj, ali je i tu uspeo da proširi i obogati svoje muzičko znanje, jer je upoznao kompozitora, dirigenta i profesora Predraga Miloševića.

Godine 1945. se vratio u zemlju i zaposlio u Radio Beogradu, gde je ubrzo postao urednik u Redakciji narodne muzike i takođe započeo svoj kompozitorski, dirigentski i etnomuzikološki rad. Osnovao je Veliki narodni orkestar Radio Beograda i bio njegov prvi dirigent, a pored toga je komponovao i za pozorišne predstave, filmove, televiziju, festivale i druga kulturno-umetnička dešavanja.

Đorđe Karaklajić, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je i „Vukova nagrada“, preminuo je 3. aprila 1986. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1918. godine rođen je arhitekta Uroš Martinović;
1968. godine umrla je kostimograf i profesor Milica Babić Jovanović;
1999. godine umro je glumac, pesnik i prevodilac Ljubiša Bačić-Baja;
1999. godine počela je NATO agresija na našu zemlju.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Orlovi_rano_lete
Prethodni članak

Držite se dobro, moji dječaci!

S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961
Naredni članak

Šareno je i budali milo