АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је композитор и диригент Ђорђе Караклајић

На данашњи дан, 24. марта 1912. године у Ужицу је рођен композитор и диригент Ђорђе Караклајић.

Након основне школе и гимназије, које је завршио у родном граду, уписао је студије права у Београду. Но, и поред тога није могао без музике, а њом је почео да се бави на приватним часовима виолине још у Ужицу, да би током студентских дана постао члан студентског џез-оркестра Џоли бојс и потом на Радио Београду повремени, хонорарни виолиниста у Народном оркестру Властимира Павловића Царевца.

Након капитулације Југославије 1941. године, четири године је провео по различитим логорима у Немачкој, али је и ту успео да прошири и обогати своје музичко знање, јер је упознао композитора, диригента и професора Предрага Милошевића.

Године 1945. се вратио у земљу и запослио у Радио Београду, где је убрзо постао уредник у Редакцији народне музике и такође започео свој композиторски, диригентски и етномузиколошки рад. Основао је Велики народни оркестар Радио Београда и био његов први диригент, а поред тога је компоновао и за позоришне представе, филмове, телевизију, фестивале и друга културно-уметничка дешавања.

Ђорђе Караклајић, добитник многобројних награда и признања, међу којима је и „Вукова награда“, преминуо је 3. априла 1986. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1918. године рођен је архитекта Урош Мартиновић;
1968. године умрла је костимограф и професор Милица Бабић Јовановић;
1999. године умро је глумац, песник и преводилац Љубиша Бачић-Баја;
1999. године почелa је НАТО агресија на нашу земљу.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Orlovi_rano_lete
Претходни чланак

Држите се добро, моји дјечаци!

S._Kragujevic,_Ivo_Andric,_1961
Наредни чланак

Шарено је и будали мило