AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je kompozitor, dirigent i akademik Mihailo Vukdragović

Na današnji dan, 8. novembra 1900. godine u Okučanima je rođen kompozitor, dirigent i akademik Mihailo Vukdragović.

Nakon gimnazije u Sremskim Karlovcima, pored Filozofskog fakulteta, upisao je i Muzičku školu u Beogradu, da bi studije, kompoziciju i dirigovanje, završio na konzervatorijumu u Pragu. Po povratku u Beograd se, pored komponovanja i dirigovanja, bavio i pedagoškim i organizatorskim poslovima.

Do Drugog svetskog rata bio je profesor teorijskih predmeta i direktor Muzičke škole Stanković, dirigent hora i orkestra Muzičkog društva Stanković, dirigent Zagrebačke opere, šef muzičkog programa i simfonijskog orkestra Radio-stanice u Beogradu i profesor na Muzičkoj akademiji.

Većinu toga je nastavio da radi i posle rata, s tim što je postao i rektor Muzičke akademije, prvi rektor Umetničke akademije, generalni sekretar Saveza kompozitora Jugoslavije i član SANU, a takođe se bavio i muzičkom kritikom i publicistikom.

Mihailo Vukdragović umro je 14. marta 1986. godine u Beogradu, a od 1993. godine muzička škola u Šapcu nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1805. godine oslobođeno je Smederevo u Prvom srpskom ustanku;
1827. godine rođen je pravnik, državnik i diplomata Jevrem Grujić;
1888. godine rođen je matematičar, filozof i političar Sima Marković;
1917. godine preminuo je književnik i pesnik Milutin Bojić;
1918. godine umro je novinar, publicista i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i Srpske socijaldemokratske partije Dušan Popović;
1938. godine rođen je kompozitor, pevač i voditelj Minja Subota;
2001. godine preminula je glumica Radmila Savićević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_2-e1488199230497
Prethodni članak

„Tamo dalekoˮ u peščanim slikama

_96488357_tower_sequence
Naredni članak

Upoznajte: Branislava iz Borova ‒ heroja požara u Londonu