AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Velimir Živojinović Masuka

Na današnji dan, 3. decembra 1886. godine u Velikoj Plani rođen je pesnik, pripovedač, dramaturg, prevodilac, književni i pozorišni kritičar Velimir Živojinović Masuka.

Nakon osnovne škole u rodnom mestu, gimnaziju je pohađao u Smederevu i Beogradu, gde je završio i studije germanistike. Tokom Prvog svetskog rata je, posle povlačenja, bio zarobljen i do 1918. godine je ostao u logoru Boldogasonj.

Po okončanju rata prvo je bio nastavnik u Četvrtoj muškoj gimnaziji u Beogradu, pa upravnik i reditelj u Narodnom pozorištu, kao i u Skoplju, te direktor drame u Nišu, i saradnik i urednik nekoliko listova i časopisa. Njegovo stvaralaštvo pripada tradiciji naše emotivne i subjektivne intimistične i kasnoromantičarske poezije, a bavio se i prevođenjem, pa je između ostalog preveo i neka Šekspirova dela.

Velimir Živojinović Masuka umro je 24. avgusta 1974. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1844. godine rođen je hirurg, književnik, državnik i diplomata Vladan Đorđević;
1869. godine rođen je istoričar, književnik, političar i akademik Slobodan Jovanović;
1923. godine rođen je arhitekta, profesor i akademik Ivan Antić;
1952. godine umro je književnik i političar Milan Grol;
1978. godine umrla je glumica Ljubinka Bobić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

300px-Beograd_1914
Prethodni članak

Austrougarska vojska je ušla u Beograd

Srpske jezičke umotvorine
Naredni članak

Kad čujem da kažu „potrešenˮ, ja sam potresen!