АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Тодор Манојловић

На данашњи дан, 17. фебруара 1883. године у Великом Бечкереку је рођен књижевник Тодор Манојловић. Прво је студирао право у Будимпешти, Нађвараду и Темишвару, али пошто су га интересовали поезија, књижевност, сликарство и позориште, одлучио је да започне студије историје уметности, које је похађао у Минхену и Базелу, одакле је често путовао по Италији, дружећи се са италијанским уметницима. Током Првог светског рата боравио је на Крфу као добровољац и тамо радио у новинама. По завршетку рата дошао је у Србију, живео у Београду, Новом Саду и Зрењанину, бавио се ликовном критиком, теоријом књижевности, превођењем, и писањем песама и драма, а нека од његових најпознатијих дела су „Центрифугални играч“, „Опчињени краљ“ и друге. Поставио је основе за периодизацију српске уметности између два рата, и био један од првих поборника модерне књижевности и уметности, а радио је као секретар Опере, библиотекар Сената, професор Уметничке академије у Београду, секретар Матице српске у Новом Саду и уредник „Летописа“. Тодор Манојловић је преминуо у Зрењанину, 27. марта 1968. године, а данас поред улица у неким нашим градовима постоји и фонд, као и награда који носе његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1843. године умрла је прва српска списатељица Еустахија Арсић;
1871. године рођен је песник, писац, дипломата и академик Јован Дучић;
1893. године умро је глумац Тоша Јовановић;
1942. године Бугари су стрељали више од 500 житеља Бојника и Драговца, што је у односу на број становника био најмасовнији масакр у Другом светском рату.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ranko radovic
Претходни чланак

Умро је архитекта Ранко Радовић

Petranovic
Наредни чланак

Рођен је правник, историчар и академик Божидар Петрановић