AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Svetozar Ćorović

Na današnji dan, 29. maja 1875. godine u Mostaru je rođen književnik Svetozar Ćorović. Nakon završene osnovne i trgovačke škole počeo je da objavljuje radove u mnogim listovima i časopisima, i da se bavi političkom nacionalnom borbom. Bio je jedan od osnivača i urednik časopisa „Zora“, a kasnije i član redakcije i saradnik opozicionog lista „Narod“. Njegov književni opus čini desetak knjiga pripovedaka, otprilike isto toliko romana i nekoliko drama, u kojima je sa lakoćom i neposrednošću oslikavao hercegovački život. Neka od njegovih najznačajnijih dela su romani Stojan Mutikaša, Ženidba Pere Karantana i Majčina Sultanija, zbirke pripovedaka U časovima odmora, Moji poznanici i Brđani, kao i drame On, Ajša i Zulumćar. Za vreme aneksione krize izbegao je u Italiju, da bi 1910.godine postao poslanik u Bosanskom saboru. Po izbijanju Prvog svetskog rata najpre je interniran, pa potom mobilisan i kao vojnik poslat u Mađarsku, ali se 1917. godine teško bolestan vratio u Mostar, gde je 17. aprila 1919. godine i umro od bolesti koju je dobio po austrijskim logorima tokom prvih godina rata. Godine 1997. ustanovljena je nagrada „Svetozar Ćorović“, koja se svake godine dodeljuje u Srbiji i Republici Srpskoj na „Ćorovićevim susretima pisaca – Srpska proza danas“, a njegovo ime nose i ulice u nekoliko naših gradova.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1453. godine turski sultan Mehmed II osvojio je Carigrad, čime je Vizantija posle više od 1000 godina prestala da postoji. Po mnogima, ovaj događaj označava i kraj srednjeg veka;
1879. godine rođen je pesnik Kosta Abrašević;
1907. godine rođen je slikar Nikola Graovac;
1917. godine poginuo je pesnik Vladislav Petković Dis;
1923. godine, u Narodnom pozorištu premijerno je izvedena predstava Sumnjivo lice, Branislava Nušića;
1923. godine rođen je glumac Milutin Mića Tatić;
1991. godine, „Crvena Zvezda“ je osvojila Kup evropskih šampiona, današnju Ligu šampiona, i postavši prvak Evrope ostvarila najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mica-Orlovic-Dnevnik
Prethodni članak

Rođen je voditelj i novinar Miloje Mića Orlović

dzaja
Naredni članak

Rođena je treća „Zvezdina zvezda“, Dragan Džajić