АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Светозар Ћоровић

На данашњи дан, 29. маја 1875. године у Мостару је рођен књижевник Светозар Ћоровић. Након завршене основне и трговачке школе почео је да објављује радове у многим листовима и часописима, и да се бави политичком националном борбом. Био је један од оснивача и уредник часописа „Зора“, а касније и члан редакције и сарадник опозиционог листа „Народ“. Његов књижевни опус чини десетак књига приповедака, отприлике исто толико романа и неколико драма, у којима је са лакоћом и непосредношћу осликавао херцеговачки живот. Нека од његових најзначајнијих дела су романи Стојан Мутикаша, Женидба Пере Карантана и Мајчина Султанија, збирке приповедака У часовима одмора, Моји познаници и Брђани, као и драме Он, Ајша и Зулумћар. За време анексионе кризе избегао је у Италију, да би 1910.године постао посланик у Босанском сабору. По избијању Првог светског рата најпре је интерниран, па потом мобилисан и као војник послат у Мађарску, али се 1917. године тешко болестан вратио у Мостар, где је 17. априла 1919. године и умро од болести коју је добио по аустријским логорима током првих година рата. Године 1997. установљена је награда „Светозар Ћоровић“, која се сваке године додељује у Србији и Републици Српској на „Ћоровићевим сусретима писаца – Српска проза данас“, а његово име носе и улице у неколико наших градова.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1453. године турски султан Мехмед II освојио је Цариград, чиме је Византија после више од 1000 година престала да постоји. По многима, овај догађај означава и крај средњег века;
1879. године рођен је песник Коста Абрашевић;
1907. године рођен је сликар Никола Граовац;
1917. године погинуо је песник Владислав Петковић Дис;
1923. године, у Народном позоришту премијерно је изведена представа Сумњиво лице, Бранислава Нушића;
1923. године рођен је глумац Милутин Мића Татић;
1991. године, „Црвена Звезда“ је освојила Куп европских шампиона, данашњу Лигу шампиона, и поставши првак Европе остварила највећи успех у историји српског фудбала.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Mica-Orlovic-Dnevnik
Претходни чланак

Рођен је водитељ и новинар Милоје Мића Орловић

dzaja
Наредни чланак

Рођена је трећа „Звездина звезда“, Драган Џајић