AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Srba Ignjatović

Na današnji dan, 11. aprila 1946. godine u Knjažnjvcu je rođen književnik Srba Ignjatović.

Nakon osnovne škole i gimnazije koje je završio u rodnom gradu, diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Još tokom gimnazije je uređivao i pisao za školski list Naši pogledi, te potom bio uredinik Omladinskih novina, Književne reči i Književnih novina.

Bio je kolumnista brojnih značajnih novina, a književne kritike je povremeno objavljivao i u Politici, NIN-u, Nedeljnoj borbi, Večernjim novostima i Ilustrovanoj politici.

Takođe je objavio pedesetak knjiga poezije, proze, kritika, eseja i studija, kao i jednu dramu, dobivši za svoj rad mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Vukova nagrada, Isidora Sekulić, Milan Rakić, Zlatni beočug Beograda, Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije i druge.

Srba Ignjatović već više od pola veka ima status slobodnog umetnika i član je Udruženja književnika Srbije, čiji je bio i dugogodišnji predsednik, član je Akademije ASLA iz Rumunije, Slovenske akademije književnosti i umetnosti u Varni, urednik časopisa Savremenik i izdavačke kuće Apostrof, a uokviru Adligata se nalazi i njegov legat.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1904. godine rođen je arhitekta i profesor Đurđe Bošković;
1926. godine rođena je rediteljka Vera Bjelogrlić;
1934. godine rođen je esejista, književni i pozorišni kritičar Muharem Pervić;
1948. godine počeo je da se gradi Novi Beograd;
1953. godine rođen je muzičar Branimir Džoni Štulić;
1982. godine umro je hemičar i profesor Aleksandar M. Leko;
2012. godine umrla je glumica Branka Mitić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-D.Avramović_JoakimVujic_1845
Prethodni članak

AKTIVIRANJE LETEĆEG DILETANTSKOG POZORIŠTA

Mija_Aleksić_2003_Serbian_stamp
Naredni članak

Mija Aleksić: BABA MI JE BILA KAO MAJKA, I VIŠE, A BILA JE HAJDUK