АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Срба Игњатовић

На данашњи дан, 11. априла 1946. године у Књажњвцу је рођен књижевник Срба Игњатовић.

Након основне школе и гимназије које је завршио у родном граду, дипломирао је и магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Још током гимназије је уређивао и писао за школски лист Наши погледи, те потом био урединик Омладинских новина, Књижевне речи и Књижевних новина.

Био је колумниста бројних значајних новина, а књижевне критике је повремено објављивао и у Политици, НИН-у, Недељној борби, Вечерњим новостима и Илустрованој политици.

Такође је објавио педесетак књига поезије, прозе, критика, есеја и студија, као и једну драму, добивши за свој рад многе награде и признања, међу којима су Вукова награда, Исидора Секулић, Милан Ракић, Златни беочуг Београда, Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије и друге.

Срба Игњатовић већ више од пола века има статус слободног уметника и члан је Удружења књижевника Србије, чији је био и дугогодишњи председник, члан је Академије АСЛА из Румуније, Словенске академије књижевности и уметности у Варни, уредник часописа Савременик и издавачке куће Апостроф, а уоквиру Адлигата се налази и његов легат.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1904. године рођен је архитекта и професор Ђурђе Бошковић;
1926. године рођена је редитељка Вера Бјелогрлић;
1934. године рођен је есејиста, књижевни и позоришни критичар Мухарем Первић;
1948. године почео је да се гради Нови Београд;
1953. године рођен је музичар Бранимир Џони Штулић;
1982. године умро је хемичар и професор Александар М. Леко;
2012. године умрла је глумица Бранка Митић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-D.Avramović_JoakimVujic_1845
Претходни чланак

АКТИВИРАЊЕ ЛЕТЕЋЕГ ДИЛЕТАНТСКОГ ПОЗОРИШТА

Mija_Aleksić_2003_Serbian_stamp
Наредни чланак

Мија Алексић: БАБА МИ ЈЕ БИЛА КАО МАЈКА, И ВИШЕ, А БИЛА ЈЕ ХАЈДУК