АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Риста Одавић

На данашњи дан, 31. августа 1870. године у Београду је рођен професор, књижевник и драматург Риста Одавић.

У главном граду је након основне школе и гимназије, дипломирао на историјско-филолошком одсеку Велике школе и затим наставио студије у Лајпцигу. Пре одласка у Немачку је био постављен за суплента у Трећој мушкој гимназији, што је исто радио и по повратку, али у Првој мушкој гимназији, где је 1901. године постао професор.

Радио је затим као драматург у београдском Народном позоришту, а током Првог светског рата је, пошто је након преласка Албаније из Солуна стигао у Француску, ту организовао канцеларију за прихватање и школовање српске избегличке деце.

Од 1918. године је био шеф Пресбироа Министарства иностраних послова, народни посланик, затим управник Државне штампарије, начелник Уметничког одељења Министарства просвете и од 1924. године до пензионисања пет година касније, управник Државне архиве.

Читавог живота се, још од школских дана, бавио писањем, те је своје песме, есеје, приповетке, преводе, књижевне, позоришне и политичке чланке објављивао у многим новинама и часописима, а био је власник и уредник листа Нова искра, као и уредник листова Дело и Српске новине.

Риста Одавић, члан бројних друштава и добитник многих признања и одликовања, умро је 17. априла 1932. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1354. године у Серу је проглашен допуњен Душанов законик;
1808. године основана је у Београду Велика школа;
1898. године рођен је песник и један од покретача надреализма код нас Душан Матић;
1924. године рођен је инжењер, професор и академик Илија Стојановић;
1930. године умро је лекар, књижевник и политичар Владан Ђорђевић;
2011. године умро је правник, професор и дипломата Радослав Стојановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-1997-YUG_Jugovic
Претходни чланак

Рођен је фудбалер Владимир Југовић

БГ обелиск Несврстани
Наредни чланак

Почела је прва конференција „Покрета несврстаних”