AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je književnik, prevodilac i učitelj Đorđe Rajković

Na današnji dan, 5. maja 1824. godine u Novom Sadu je rođen književnik, prevodilac i učitelj Đorđe Rajković.

Nakon osnovne škole je pohađao Srpsku pravoslavnu veliku gimnaziju u Novom Sadu, pa Evangelistički licej u Požunu, da bi po povratku u rodni grad pet godina bio lični sekretar profesora Petra Jovanovića, uz čiju je pomoć završio filozofiju i postao učitelj najpre u Pešti, a zatim u Vukovaru.

Usled burnih događaja 1848. godine je prešao za Srbiju i radio kao učitelj u osnovnoj školi i gimnaziji u Negotinu, i sarađivao sa Srbskim novinama. Godine 1850. se preko Sombora vratio u Novi Sad i nakon rada kod gradonačelnika i u Okružnom sudu dobio posao učitelja u osnovnoj školi.

Družio se tu sa Jovanom Đorđevićem, Novakom Radonićem, Đurom Jakšićem i Zmajem, nastavivši da sarađuje sa brojnim listovima, među kojima su Vojvođanka, Sedmica, Južna pčela, Javor, Neven, Danica, Školski list, Komarac, Humorista i drugi, dok je pojedinih bio osnivač i urednik.

Objavio je takođe nekoliko knjiga poezije i proze, te sa Zmajem preveo sa nemačkog jednu zbirku religioznih nazarenskih pesama. Sredinom šezdesetih godina XIX veka je postao član Matice srpske, gde je nadzirao izlaženje i uređivao Letopis, i bio izabran za počasnog člana i člana Upravnog odbora Društva za Srpsko narodno pozorište.

Nakon što se dugo lečio od žutice po mnogim evropskim gradovima i banjama, Đorđe Rajković je umro leta 1886. godine i sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1824. godine rođen je statističar i meteorolog Vladimir Jakšić;
1883. godine rođen je kompozitor Petar Konjović;
1905. godine rođena je muzikolog i profesor Stana Đurić Klajn;
1947. godine rođen je kompozitor i dirigent Vojislav Vojkan Borisavljević;
2001. godine umro je vajar i profesor Vojin Stojić;
2014. godine umro je reditelj, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

PANDUROVIĆ: Dela se radije pišu kad je čovek nesrećan nego kad je srećan

5874456_mija-aleksic-prava_ff
Naredni članak

MIJA ALEKSIĆ: Kad sam prvi put stao na scenu, mal’ se nisam srušio od straha