АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник, преводилац и учитељ Ђорђе Рајковић

На данашњи дан, 5. маја 1824. године у Новом Саду је рођен књижевник, преводилац и учитељ Ђорђе Рајковић.

Након основне школе је похађао Српску православну велику гимназију у Новом Саду, па Евангелистички лицеј у Пожуну, да би по повратку у родни град пет година био лични секретар професора Петра Јовановића, уз чију је помоћ завршио филозофију и постао учитељ најпре у Пешти, а затим у Вуковару.

Услед бурних догађаја 1848. године је прешао за Србију и радио као учитељ у основној школи и гимназији у Неготину, и сарађивао са Србским новинама. Године 1850. се преко Сомбора вратио у Нови Сад и након рада код градоначелника и у Окружном суду добио посао учитеља у основној школи.

Дружио се ту са Јованом Ђорђевићем, Новаком Радонићем, Ђуром Јакшићем и Змајем, наставивши да сарађује са бројним листовима, међу којима су Војвођанка, Седмица, Јужна пчела, Јавор, Невен, Даница, Школски лист, Комарац, Хумориста и други, док је појединих био оснивач и уредник.

Објавио је такође неколико књига поезије и прозе, те са Змајем превео са немачког једну збирку религиозних назаренских песама. Средином шездесетих година XIX века је постао члан Матице српске, где је надзирао излажење и уређивао Летопис, и био изабран за почасног члана и члана Управног одбора Друштва за Српско народно позориште.

Након што се дуго лечио од жутице по многим европским градовима и бањама, Ђорђе Рајковић је умро лета 1886. године и сахрањен је на Успенском гробљу у Новом Саду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1824. године рођен је статистичар и метеоролог Владимир Јакшић;
1883. године рођен је композитор Петар Коњовић;
1905. године рођена је музиколог и професор Стана Ђурић Клајн;
1947. године рођен је композитор и диригент Војислав Војкан Борисављевић;
2001. године умро је вајар и професор Војин Стојић;
2014. године умро је редитељ, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

ПАНДУРОВИЋ: Дела се радије пишу кад је човек несрећан него кад је срећан

5874456_mija-aleksic-prava_ff
Наредни чланак

МИЈА АЛЕКСИЋ: Кад сам први пут стао на сцену, мал’ се нисам срушио од страха