LjudiNa današnji dan

Rođen je književnik Petar Kočić

Na današnji dan, 29. juna 1877. godine u selu Stričići u blizini Banjaluke, rođen je Petar Kočić, književnik i borac protiv socijalnih nepravdi i austrijske okupacije Bosne.

Gimnaziju je učio u Sarajevu i Beogradu, a slavistiku apsolvirao u Beču. Jedno vreme je službovao u Srbiji i radio kao nastavnik u Skoplju. Po povratku u Bosnu  pokrenuo je list Otadžbina i stvorio političku grupu koja se zalagala za borbu protiv Austrije i feudalnog ropstva seljaka.

Bio je i poslanik u Bosanskom saboru u Sarajevu, no svojom beskompromisnom politikom i stavovima dolazio je u sukob sa vlastima, te je više puta hapšen, osuđivan i tamničen. Shodno tome, i dobar deo njegovog književnog rada bio je u službi nacionalne i socijalne borbe.

Pisao je i poeziju i prozu, a svežim jezikom i satirom, dao je živ doživljaj zavičaja i sudbine seljaka. Svojim stvaralaštvom pripada najistaknutijim piscima srpskog realizma, a najznačajnija dela su mu: Jazavac pred sudom, S planine i ispod planine i Jauci sa Zmijanja.

Petar Kočić preminuo je u bolnici u Beogradu 1916. godine.

Danas se u Republici Srpskoj svake godine održava kulturna manifestacija Kočićev zbor, a Zadužbina Petar Kočić Banjaluka‒Beograd dodeljuje nagrade Kočićevo pero i Kočićeva knjiga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1844. godine rođen je inženjer, geolog, profesor i akademik Ljubomir Klerić;
1922. godine rođen je pesnik, pisac i akademik Vasko Popa;
1927. godine rođen je reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi;
1933. godine rođen je muzičar i kompozitor Mirko Šouc.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FOTO: PRESS: Galerija Gitarijada Vojvodine
Prethodni članak

NOVI SAD: „Gitarijada Vojvodine – Kisačˮ

FOTO: PRESS: Zemunske novine
Naredni članak

Ko je i kada gradio Zemunsku poštu?