ЉудиНа данашњи дан

Рођен је књижевник Петар Кочић

На данашњи дан, 29. јуна 1877. године у селу Стричићи у близини Бањалуке, рођен је Петар Кочић, књижевник и борац против социјалних неправди и аустријске окупације Босне.

Гимназију је учио у Сарајеву и Београду, а славистику апсолвирао у Бечу. Једно време је службовао у Србији и радио као наставник у Скопљу. По повратку у Босну  покренуо је лист Отаџбина и створио политичку групу која се залагала за борбу против Аустрије и феудалног ропства сељака.

Био је и посланик у Босанском сабору у Сарајеву, но својом бескомпромисном политиком и ставовима долазио је у сукоб са властима, те је више пута хапшен, осуђиван и тамничен. Сходно томе, и добар део његовог књижевног рада био је у служби националне и социјалне борбе.

Писао је и поезију и прозу, а свежим језиком и сатиром, дао је жив доживљај завичаја и судбине сељака. Својим стваралаштвом припада најистакнутијим писцима српског реализма, а најзначајнија дела су му: Јазавац пред судом, С планине и испод планине и Јауци са Змијања.

Петар Кочић преминуо је у болници у Београду 1916. године.

Данас се у Републици Српској сваке године одржава културна манифестација Кочићев збор, а Задужбина Петар Кочић Бањалука‒Београд додељује награде Кочићево перо и Кочићева књига.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године рођен је инжењер, геолог, професор и академик Љубомир Клерић;
1922. године рођен је песник, писац и академик Васко Попа;
1927. године рођен је редитељ Славољуб Стефановић Раваси;
1933. године рођен је музичар и композитор Мирко Шоуц.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: PRESS: Galerija Gitarijada Vojvodine
Претходни чланак

НОВИ САД: „Гитаријада Војводине – Кисачˮ

ФОТО: PRESS: Zemunske novine
Наредни чланак

Ко је и када градио Земунску пошту?